Olet täällä

Anu Mäkelä: Tulehdus, ravinto ja syöpä

Miniseminaari
Luokka 2C, 2. krs.
La klo 13.00 - 14.45

Tulehdusprosesseilla ja syövän kehitysmekanismeilla on hyvin paljon yhteisiä piirteitä. Kuinka näitä mekanismeja voidaan sää- dellä ravinnon, lisäravinteiden ja lääkkeiden avulla? Kuinka paljon voit itse vaikuttaa ehkäisevästi ja sitten kun autoimmuunitauti tai syöpä on jo kehittynyt?

Autoimmuunitaudit kuten diabetes, reuma, MS, ALS, astma, Alzheimerin tauti, Parkinsonin tauti kuuluvat tautiryhmään, joiden katsotaan olevan vaikeasti hoidettavia, parantumattomia. Kaikkien näiden tautien taustalla on pitkä aikainen tulehdusprosessi, jonka hillitsemätön eteneminen lopulta aiheuttaa sairastumisen. Syöpätautien kehittymisen taustana on samalla tavoin pitkäaikainen tulehdusprosessi, jota elimistön oma immuunitoiminta ei ole kyennyt hillitsemään.

Immuunivaje voi olla seurausta pitkäaikaisesta stressistä, ravintoaineiden puutoksista tai niiden epäsuhtaisista saantimääristä, virus- tai bakteeritulehduksen jälkioireilusta tai haitallisten ravintotai nautintoaineiden liiallisesta käytöstä.

Proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien määrä ja laatu vaikuttavat hyvinvointiin koko elimistön tasolla, mutta tämä ei aina pelkästään riitä.

Suoliston entsyymitoiminnan ja sappinesteen muutokset, suolistobakteerien kannat ja -määrät vaikuttavat siihen, miten ravintoaineet imeytyvät. Maksan toiminta säätelee, miten jo imeytyneet aineet jatkavat eteenpäin elimistössä ja kuinka ne pääsevät kohdealueille. Jonkin tietyn vitamiinin tai hivenaineen puuttuminen voi vaikuttaa siihen, miten muut aineet ovat elimistön käytettävissä. Eräät ruoissa ilmenevät aineet, kuten makeutus- ja lisäaineet saattavat vaikuttaa monenkin aineen imeytymiseen jopa hämmästyttävällä tavalla.

Rasvahappojen epäsuhtainen saanti rasvattomien ja kevyttuotteiden käytön yleistymisen myötä on muuttanut monen ihmisen elimistön kykyä sietää stressitekijöitä sekä ravintoaineiden saantia ja käyttöä elimistössä. Tämän seurauksena puolustuskyky voi heiketä, solutoiminta muuttua eikä elimistö osaa enää tunnistaa hyviä ja huonoja soluja omissa kudoksissaan.

Rasvaliukoisten vitamiinien saannissa on suuria eroja verrattuna vuosikymmeniä taaksepäin. Kuinka suuresti tämä vaikuttaa tautien kehittymiseen ja kuinka tilanne voidaan tasapainottaa? Luennon aikana selvitellään eri vitamiininen ja hivenaineiden toimintamekanismeja ja niiden vaikutuksia sekä keskenään että monien yleisesti käytettyjen lääke- ja ruoka-aineiden kanssa.

Luontaistuotteissa on saatavilla satoja aineita, yrttejä, rasvahappoja, vitamiineja, proteiinilisiä, nuorentavia, hoikentavia, rentouttavia, piristäviä tuotteita. Mitkä näistä loppujen lopuksi toimivat, miten saman vaikutuksen voisi saada aikaiseksi syömällä oikein ja oikeita lisäravinneyhdistelmiä ilman että tarvitsee ostaa koko kauppa tyhjäksi? Kuinka tarpeet myös muuttuvat tautien eri vaiheissa? Luennolla katsastetaan pikaisesti suositumpien aineiden vaikutuksia.

Syövän vaihtoehtohoidoissa käytetään paljon erilaisia ravintolisiä, yrttejä, dieettejä ym. Mitkä niistä oikeasti toimivat ja minkälaisissa tapauksissa? Kaikki tulehdukset tai syövät ovat erilaisia sekä solutasolla että kokonaistoiminnoissa, minkä takia myös eri aineet toimivat eri tavoin. Luennon aikana selvitellään yleisemmin käytettyjen aineiden toimintamekanismeja ja niiden vaikutuksia eri tilanteissa. Miksi yksi vaikuttaa tietyntyyppisessä tulehduksessa tai syövässä, kun taas ei välttämättä auta laisinkaan toisessa ja saattaa jopa olla haitallinenkin.

Anu Mäkelä
elektrofysiologi

Elektrofysiologi Anu Mäkelä on lääke- ja ravitsemustieteen tohtori, filosofian tohtori biokemiasta. Hän on Kansainvälisen lääketieteellisen laseryhdistyksen puhejohtaja, Venäjän lääketieteellisen laserakatemian jäsen. Hän on kutsuttu luennoitsija vuosittain yliopistoissa ja lääketieteellisissä kongresseissa, viime aikoina mm. Saksassa, Venäjällä, Yhdysvalloissa, Romaniassa, Italiassa, Sloveniassa, Tshekissä ja Hollannissa.