Rajatiedon Yhteistyö ry

Hengen ja Tiedon messut

Alansa vanhimmat messut tunnetaan perinteikkäänä syksyn merkkitapahtumana kehon, mielen ja sielun alueen kohtaamisille!

Päivää
Tuntia
Min
Sek
päivää
tuntia
min
sek

Seuraavat messut 12. – 13. lokakuuta 2024
Kiitos kaikille 2023 messujen kävijöille!

12. – 13. lokakuuta 2024
La 10 – 18  | Su 10 – 17

Messuilla tavattiin

Tietoisuutta laajentavia luentoja ja esityksiä, lumoavia keskusteluja, henkistä musiikkia, korkeatasoisia harjoituksia, monipuolisia palveluntarjoajia ja tietysti sydämellisiä jälleennäkemisiä Helsingin Suomalaisella Yhteiskoululla, Etelä-Haagassa.

Näkijöitä, hoitajia, myyjiä ja muita alan toimijoita – tee löytöjä laajasta tarjonnasta.

Henkisen kehityksen laajennusta upeilta aikamme huipuilta.

Osallistuvaa läsnäoloa ja huikeita kokemuksia erilaisten teemojen parissa

Esiintyjiä, hengenheimolaisia ja muita vieraita – tuttuja ja tuntemattomia.

Esillä maamme moni­puolisin kattaus

Koe paikanpäällä henkisyydestä, kehon ja mielen hyvinvoinnista, rajatieteistä, energioista, itsetuntemuksesta, ihmissuhdetaidoista, tulkinnoista, henkimaailman asioista, selvänäkijöistä ja ennustajista sekä muista aiheista parhaimmillaan elämääkin suurempaa tarjontaa.

Palautetta messuista?

Mikä toimi, mikä ei? Palautetta järjestäjille voi jättää nimettömänä alla olevan linkin kautta. Lomakkeen kautta saa esittää myös toiveita ensi vuoden messuille!

Löytötavaroiden kysely: studiorajatieto@gmail.com

Tule mukaan
näytteille­asettajaksi

Tule tekemään kanssamme Suomen vanhinta ja suurinta rajatiedon messutapahtumaa. Tarjolla erikokoisia pöytäpaikkoja ja loosheja messu­osastoille kolmessa kerroksessa Helsingin Suomalaisella Yhteiskoululla järjestettävään koko perheen tapahtumaan. Näytteilleasettajaksi messuille pääset valitsemalla vapaat paikat verkkokaupastamme.

Messuinfo

Messuohjelma

Lipunmyynti avautuu klo 10.00, ennakkolipun ostaneet pääsevät sisään jo 9.45. Messuohjelma käynnistyy kumpanakin päivänä klo 10.30. Ohjelma jatkuu lauantaina klo 18.00 saakka ja sunnuntaina klo 17.00 saakka. Messualue suljetaan noin 15 minuuttia viimeisen ohjelman päättymisestä.

Tutustu messuohjelmaan 2023

Kuva: Anna K. Greus

Messujen pääohjelmaan sisältyy luentoja ja esityksiä toisen kerroksen Juhlasalissa ja Pikkusalissa, ensimmäisen kerroksen Maasalissa, kolmannen kerroksen Ohjelmatilassa 3K ja Nuorisotilassa sekä neljännen kerroksen Taivassalissa. Lisäohjelmaa on tarjolla ensimmäisen kerroksen tietoiskuluokissa 1G ja 1P, sivurakennuksen miniseminaaritilassa sekä kolmannen kerroksen hiljentymishuoneessa, työpajatilassa ja workshop-tilassa. Pääohjelmien pituus on pääsääntöisesti noin 45-60 minuuttia, lisäohjelmissa löytyy enemmän hajontaa lyhyemmistä 35 minuutin tietoiskuista pidempiin hieman yli 1,5 tunnin työpajoihin. Valtaosa ohjelmasta sisältyy pääsylipun hintaan, vain muutama työpaja on lisämaksullinen (10-30 €). Ohjelmien järjestäjät huolehtivat itse rahastuksesta – ole siis ajoissa paikalla.

Messupaikka

Hengen ja Tiedon messut järjestetään Helsingin Suomalaisella Yhteiskoululla, osoitteessa Isonnevantie 8, 00320 Helsinki (Etelä-Haaga). Perinteinen messupaikka sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Helsingin keskustasta, valtaväylien varrella, erinomaisten julkisten kulkuyhteyksien päässä. Oheiseen kuvaan on merkitty pankkiautomaatit ja julkisen liikenteen pysäkit messupaikan lähellä. Tiedot julkaistaan tiivistetyssä muodossa myös messulehdessämme.

Näytteilleasettajia ja ohjelmaa on SYK:n päärakennuksen kaikissa neljässä kerroksessa. Päärakennuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee myös messuravintola ja kolmannessa kerroksessa kahvila. Lisäksi koulun sivurakennuksesta löytyy miniseminaaritila ja lapsiparkki.

Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun päärakennuksen vieressä sijaitsevan uimahallin oven edessä sijaitsevat parkkipaikat eivät ole messuasiakkaiden käytettävissä.

Saapuminen messuille

Suosittelemme saapumaan paikalle yhteiskuljetuksella tai julkisilla kulkuneuvoilla (ks. kulkuyhteydet).  Messuille kannattaa tulla hyvissä ajoin, sillä aamuisin lipunmyyntiin ja naulakkoon saattaa muodostua runsaasti jonoa. Suosittelemme messujen kävijöitä ostamaan liput ennakkoon ja muutoinkin tutustumaan messujen palveluihin sekä tarjontaan jo ennen messuille saapumista. Lämpimästi tervetuloa Hengen ja Tiedon messuille!

 

Saapuminen omalla autolla

Autolla Helsingin keskustan suunnasta tultaessa ajetaan Mannerheimintietä pohjoiseen ja käännytään Vihdintielle. Isonnevantie on Haagan pelastusaseman jälkeen ensimmäinen Vihdintieltä oikealle kääntyvä katu. Vastakkaiselta suunnalta Turusta ja Vihdintieltä tultaessa Isonnevantie on liikenneympyrän jälkeen ensimmäinen risteys vasemmalle. Huomioithan, että piha-alueella nopeusrajoitus on 10km/h.

 

Saapuminen yhteiskuljetuksella

 • Messuille on järjestetty vuosien varrella bussikuljetuksia muun muassa Jyväskylästä ja Turusta. Vuoden 2023 yhteiskuljetuksista annetaan lisätietoja myöhemmin.
 • Jos olet aikeissa järjestää yhteiskuljetuksen vuoden 2023 messuille, voit ilmoittaa siitä messutoimistoomme (info@rajatieto.fi), jolloin lisäämme tästä tiedon sivuillemme.

 

Saapuminen taksilla

 • Taksin voi tilata numerosta 0100 7300 (2,50 € + 0,25 € / 10 s + pvm/mpm) tai 0100 0700.
 • Älypuhelimella taksin tilaaminen onnistuu myös Taxi Helsinki -sovelluksella.
 • Ennakkotilaukset numerosta 0100 0600 aikaisintaan 2 viikkoa ja viimeistään 30 min etukäteen (2,90 €/kpl ja 1 €/min + pvm/mpm).
 • Lisätietoja ja hintatietoja löytyy osoitteista taksihelsinki.fi ja lahitaksi.fi
Kulkuyhteydet

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen aikatauluista ja hinnoista saat tietoa Reittioppaasta (www.reittiopas.fi), palvelunumerosta 09 4766 4000 tai HSL-sovelluksesta. Junaliikenteen aikataulut löytyvät VR:n sivuilta (www.vr.fi) ja kaukoliikenteen kulkuyhteyksiä koskevat tiedot Matkahuollon sivuilta (www.matkahuolto.fi) tai Bussiliput-sovelluksesta.

 

Bussiliikenne

 • Päärautatieasemalla sijaitsevalta Elielinaukiolta lähtevät bussit 200, 300, 321, 345, 231N sekä Kampista lähtevät bussit 37 ja 41 pysähtyvät Vihdintiellä sijaitsevalla Talontien pysäkillä osoitteessa Vihdintie 5-7, josta on noin 250 metrin kävelymatka messupaikalle.
 • Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Leppävaaraan ja Tapiolaan liikennöivä bussi 550 sekä Otaniemestä Kaarelaan liikennöivä bussi 52 pysähtyvät Vihdintien pysäkillä sekä Kalasatamasta Pasilan aseman kautta liikennöivä bussi 59 pysähtyvät niin ikään Talontien pysäkillä. Huom: Runkolinja 550 korvautuu jossain vaiheessa syksyn aikana Raide-Jokerilla.
 • Messuilta poistuttaessa bussit päärautatieasemalle, Kamppiin, Itäkeskukseen ja Pasilaan lähtevät vastapäiseltä pysäkiltä osoitteesta Vihdintie 4.
 • Helsingin Munkkivuoren ja Pohjois-Haagan välillä liikennöivä bussi 32 pysähtyy Yhdistystien pysäkillä, josta on noin 250 metrin kävelymatka messupaikalle sekä Kangaspellontien pysäkillä, josta on noin 400 metrin kävelymatka messupaikalle
 • Munkkivuoresta Pohjois-Haagaan liikennöivä bussi 31 ja Munkkivuoresta Kontulaan liikennöivä bussi 57 pysähtyy Korppaantien pysäkillä noin 400 metrin kävelymatka messupaikalle.
 • Elielinaukiolta lähtevä bussi 40 pysähtyy Haagan Paloaseman pysäkillä osoitteessa Kauppalantie 4, josta on noin 550 metrin kävelymatka messupaikalle.
 • Karkkilasta liikennöivä bussi 346 pysähtyy Talontien pysäkin kohdalla
 • Nurmijärveltä ja Hyvinkäältä tulevat bussit pysähtyvät Kivihaan pysäkillä (Kauppalanpuiston kohdalla) noin 900 metrin kävelymatkan päässä messupaikalta.
 • Valtatie 3:sta pitkin ajavat kaukoliikenteen bussit pysähtyvät noin 1,4 kilometrin päässä Ruskeasuon pysäkillä osoitteessa Mannerheimintie 168.

 

Raideliikenne

 • Raitiovaunu 10 on pois käytöstä 2023 elokuuhun saakka. Normaalisti liikennöi Helsingin keskustasta Lasipalatsin edestä (Mannerheimintie 22-24) Korppaanmäen päätepysäkille, josta on noin 600 metrin kävelymatka messupaikalle.
 • Syksyn aikana aloittanee uusi pikaraitiotie Raide-Jokeri, joka korvaa nykyisin liikennöivän runkoliikennebussin 550.
 • Lähijunat Y, U, P, A, E, L päärautatieasemalta sekä lähijuna I Vantaan suunnalta liikennöivät Huopalahden asemalle, josta on 1.1 kilometrin kävelymatka messupaikalle. Vaihto kaukojunista on mahdollista Tikkurilan asemalla, Pasilassa, Leppävaarassa tai päärautatieasemalla.
 • Pääkaupunkiseudun julkisen liikenteen vyöhykeuudistuksen jälkeen kaikki muut lähipysäkit sijaitsevat A-vyöhykkeellä, lukuun ottamatta B-vyöhykkeen puolella sijaitsevaa Huopalahden asemaa.
Paikoitus

 • Haagan VPK:n ystävällinen henkilökunta tarjoaa paikoituspalvelun messujen parkkialueella ja pysäköinninohjaajat hoitavat opastuksen vapaille parkkipaikoille. Pysäköinnin hinta on 5,- € / auto / päivä. Matkailuautot ja bussit voidaan hinnoitella tapauskohtaisesti niiden viemän isomman parkkitilan johdosta.
 • Messupaikan pääpaikoitusalueen lisäksi messuvieraille on varattu lisäpaikoitusalue viereisen Haagan peruskoulun takapihalla.
 • Parkkialueelta löytyy muutamia sähköautojen latauspisteitä.
 • Pääsisäänkäynnin viereen on varattu myös invapaikkoja.
 • Varsinkin lauantaina koulun piha-alue on hyvin varattu, joten messuille kannattaa tulla julkisilla liikennevälineillä. Parkkiaikaa lähialueelta voit tarvittaessa varata esim. Easypark-sovelluksella. Kauempaa löytyy myös maksuttomia pysäköintipaikkoja.
 • Ajoneuvoja ei tule jättää parkkialueelle yön ajaksi, kiellon rikkomisesta voidaan periä tuplaparkkimaksu.
 • Polkupyörän tai muun kevyen liikenteen kulkuneuvon voit jättää maksutta messuvierailun ajaksi lukittuina niille varatuille paikoille.
 • Perjantaina messujen pystytyksen aikana pysäköinti on maksutonta, samoin sunnuntai-iltana messupaikan purkamisen aikana. Huoltoajot voivat saapua parkkialueelle perjantaina ja sunnuntaina aikaisintaan klo 16.30. Messuviikonlopun aikana huoltoliikenne voi käydä paikalla lauantaina 8.00 – 9.00 ja sunnuntaina 9.00 – 9.30 välisenä aikana.
 • Huoltoliikenteen pysähtymispaikat perjantaina sijaitsevat sisäänkäyntien läheisyydessä, josta sisäänkäynnille pääsee siirtymään sujuvasti. Pysähtyminen sisäänkäyntien läheisyyteen on sallittua vain tavaran purkamisen ajaksi.
 • Pidä pelastus- ja hätäpoistumistiet vapaina sekä noudata henkilökunnan ohjeita poikkeustilanteissa. Hälytysajoneuvolle tulee jättää riittävä tila pääoven eteen.
Messupalvelut

Naulakko ja löytötavarat

Ensimmäisen kerroksen aulassa messuvieraita ja kumppaneitamme palvelee messujen naulakko, johon voi jättää ulkovaatteet ja laukut (2€/hlö). Narikkalipun voi ostaa myös lipunmyynnin yhteydessä, kuitti toimii tositteena narikalle. Tavaroita ei tule jättää viikonloppuna naulakkoon yön ajaksi, messujärjestäjä ei vastaa naulakkoon messupäivän päättymisen jälkeen unohtuneista tavaroista. Esiintyjille on oma maksuton henkilökunnan naulakko messutoimiston yhteydessä luokassa 12.

 

Naulakkoon unohdetaan välillä vaatteita, liikuntavarusteita yms, jotka kulkeutuvat messujen purkamisen yhteydessä messujärjestäjälle tai jäävät Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun löytötavarasäilytykseen, joka tyhjennetään säännöllisesti noin kahden viikon välein.

 

Messualueen opastus

 • Messupaikalla apunasi ovat  vahtimestarit sekä keltaisiin liiveihin pukeutuneet kerrosvalvojat.
 • Asiakkaita palvelevat myös infopisteet, jotka toimivat ensimmäisen kerroksen messutoimistossa (luokka 12) ja toisen kerroksen juhlasalin edessä.
 • Messulehtiä löytyy infopisteiltä, pääovelta ja naulakosta sekä joidenkin näytteilleasettajien pöydiltä. Lehtiä voi myös tilata etukäteen jaettavaksi.
 • Infotaulut löytyvät ensimmäisen kerroksen sisääntuloaulasta sekä toisesta kerroksesta juhlasalin edestä.
 • Vahtimestareiden koppi löytyy ensimmäisestä kerroksesta lipunmyynnin vierestä.
 • Ohjelmia koskevat yleisökuulutukset tapahtuvat keskitetysti kahdesti päivässä (aamulla ja iltapäivällä), ja ne pyritään ajoittamaan siten, etteivät ne häiritse messujen tarjontaa.  Loppukuulutukset tehdään lauantaina ja sunnuntaina hieman ennen ovien sulkemista, noin 5-10 minuuttia messujen pääohjelman päättymisestä.

 

Muut palvelut

 • Messutoimisto palvelee 13.10 messujen pystytyksen aikana sisääntuloaulassa ja 14.-15.10 messuviikonloppuna ensimmäisen kerroksen luokassa 12. Messutoimiston saa myös kiinni numerosta 044 9792544.
 • Messujen turvallisuuspäällikkönä toimii Ari-Pekka Hyrkäs.
 • Messuavustajien apuna ja koordinaattorina toimii Airi Fagerman. Messuavustajien yhteyspuhelin on 041-3104984.
 • Messuravintolan palvelut löytyvät ensimmäisestä kerroksesta. Katso ruokalista tästä linkistä. Lisäksi taidenäyttely-basaaritilan kahvila palvelee 3. kerroksessa. Messuravintolan aluetta ei tulisi käyttää läpikulkuun.
 • Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun sivurakennuksesta löytyy myös lapsiparkki 3-8 vuotiaille lapsille.

Sidosryhmille

Ilmoittautuminen

Hengen ja Tiedon messujen messuosastojen myynti ja laskutus tapahtuu verkkokaupan kautta, josta voitte ostaa:

 • vapaita messupaikkoja,
 • näytteilleasettajien kulkulippuja,
 • 30 min ja 50 min ohjelma-aikoja (esim. omille tietoiskuille),
 • kohdevalaisimia, sermejä ja koottavia pöytiä messuosastolle.

› Oikotie varaukseen
› Ohjeet varauksen tekemiseen
› Ohjeet verkkokaupan käyttöön

 

Ilmoitusaineisto

Näytteilleasettajien tiedot julkaistaan messulehdessä ja näytteilleasettajagalleriassa. Voitte hankkia messulehdestä myös ilmoitustilaa – lisätietoja löytyy mediakortista.

 

Näytteilleasettajaksi ilmoittautumisen yhteydessä pyydämme julkaistavaksi seuraavat tiedot (pakolliset tiedot on merkitty vihreällä):

 • Messulehteä varten messuosaston nimi, yhteystiedot ja WWW-osoite sekä enintään 150 merkin lyhyt esittely. Lisäksi voitte ilmoittaa vaihtoehtoisen nimen aakkosellista luetteloa varten.
 • Lisämaksusta messulehden ilmoituksen  laajentamiseksi mahdollisen kattojärjestön nimen, aukioloajat, yhteyshenkilön nimen sekä tarvittaessa toisen puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen.
 • Näytteilleasettajagalleriaa varten lisäksi mahdollinen entinen nimi, englanninkielinen nimi, julkaisuluettelo, esittelyvideo, somelinkit sekä maksimissaan noin kahden sivun pidempi esittely ja tarvittaessa lyhyt englanninkielinen intro.
 • Näytteilleasettajagallerian haku/luokittelutietoihin  perustamisvuosi, rekisteröitymisvuosi, kielitaito/palvelukielet, tarjolla olevat maksutavat, toimialat sekä asiasanoja.
 • Ohjelma-ajoista sekä muista esityksistä esittäjän/esittäjien nimi ja titteli, mahdollinen taustaryhmä, sähköpostiosoite ja kotisivut, lyhyt enintään 150 merkin esittäytyminen, ohjelman tyyppi ja mahdollinen hinta, aika ja paikka sekä ohjelman otsikko tai nimi (+järjestäjä ja messuosaston paikkanumero, jos se on messuosaston omaa ohjelmaa). Lisäksi verkossa julkaistavaksi pidempi esittely, aihealue ja asiasanoja.
 • Pääesityksistä voidaan julkaista messulehdessä myös muuta sisältöä.
 • Messuosaston tai esiintyjän esittelytekstille voi myös erikseen ostaa lisänäkyvyyttä, johon sisältyy ilmoituksen korostaminen messulehdessä erivärisellä kehyksellä sekä sen yhteydessä julkaistavalla logolla/otsikkokkuvalla tai kasvokuvalla. Näytteilleasettajagalleriaan kansikuvan saa ilmaiseksi.

 

Tiedot lehteen on toimitettava alustavasti 1.7.2023 mennessä. Ilmoittautumisen voi suorittaa loppuun verkkokaupan tilauslomakkeessa tai tietoja voi lähettää erillisellä lomakkeella. Voimme myös pienimuotoisesti toimittaa ilmoitusaineistoa julkaisua varten puolestanne.

 

Messuosastoista voi tiedustella puhelimitse messutoimistosta numerosta 044 979 2544, kerromme mielellämme lisää tarjolla olevista mahdollisuuksista.

Lehdistö ja mediapalvelut

Löydät medialle tarkoitettuja kuvia ja tietoja sivuiltamme.

 

› Tutustu medialle suunnattuun aineistoon

 

Voit akkreditoitua erillisellä lomakkeella Rajatiedon Yhteistyö ry:n järjestämille Hengen ja Tiedon messuille. Lehdistökortilla pääsee messuille  sisään myös ilman ennakkoilmoittautumista.

 

Messuilla on oma lehdistötila messutoimiston yhteydessä (1 krs, luokka 12). Messuorganisaatiomme auttaa mielellään messuihin liittyvissä kysymyksissä. Lämpimästi tervetuloa!

 

› Median ilmoittautumislomake 

Messulehden jakelu

Kaikki aiemmin ilmestyneet messulehdet ovat luettavissa verkkosivujemme kautta. Messulehti on saavuttanut verkossa huikean suosion, sillä verkkojakelussa sitä on luettu kymmeniä tuhansia kertoja.

 

Viimeisin, vuonna 2022 ilmestynyt messulehti on luettavissa digiversiona ISSUU-palvelusta. Messulehtiä voi myös ladata PDF-versiona täältä. Tulevan messulehden sisältöjä voi käydä kommentoimassa myös verkkosivuillemme. Messulehdestä löytyvät näytteilleasettajat ja ohjelmatiedot julkaistaan niin ikään sivuillamme.

 

Lehden viimeisimmän painoksen levikki oli noin 3000 kappaletta, joista suurin osa jaettiin paikan päällä messutapahtumassa ja jonkin verran myös ennalta ympäri maan sijaitseviin toimipaikkoihin. Julkaisulla on oma vakiintunut käyttäjäkuntansa myös messujen ulkopuolella. Lehden jakelu tapahtuu pitkälti vapaaehtoisvoimin, ympäri Suomen sijaitseviin noutopaikkoihin.

 

Lisätietoja messulehdestä ja sen tilaamisesta ennalta löydät messulehden kuvauksesta.

 

› Oikotie lehtitilaukseen

Kulkuliput ja lisäkulkuliput

Hengen ja Tiedon messulle saapuville messuasiakkaille jaetaan tapahtuman pystytysvaiheessa ja sen kuluessa heille etukäteen varattuja lippuja, jotka on mahdollista kiinnittää messujen ajaksi rintapieleen. Näytteilleasettajat saavat tietyn määrän kulkulippuja messuille, varaamansa paikan koosta riippuen. Ohjelma-aikojen ja ilmoituskampanjoiden hintaan ei sisälly lippuja.

 

Liput voi noutaa messutoimistosta, pystytysaikana ala-aulassa ja messujen aukioloaikana viikonloppuna luokassa 12. Ne toimivat näytteilleasettajien kulkulupina messuilla koko viikonlopun ajan, joten pidäthän kulkukorttisi mukana ja näytillä käydessäsi messualueen ulkopuolella.

 

Pöytäpaikkojen hintaan sisältyvien kulkukorttien määrä (yksi kulmapöytäpaikka lasketaan 0,5 lisämetriksi)
1-4 metriä – 2 lippua
5-7 metriä – 4 lippua
8-9 metriä – 5 lippua
Väh 10 metriä – 6 lippua

 

Luokkatilojen hintaan sisältyvien kulkukorttien määrä
Enintään 20 neliömetriä – 2 lippua
21-36 neliömetriä – 4 lippua
37-49 neliömetriä – 5 lippua
Yli 49 neliömetriä – 6 lippua

 

Jos tilauksen hintaan sisältyvät kulkulippujen eivät riitä tai tilauksesi ei sisällä kulkulippuja, voit varata näytteilleasettajan lisäkulkulippuja verkkokaupastamme. Varatut lisäkulkuliput voi noutaa kulkulippujen tavoin messutoimistosta messuviikonlopun tai messujen pystyttämisen aikana.

Messuosastot
Kuva: Anna K. Greus

Näytteilleasettajapaikat

 • Käytävillä ja aulatiloissa varattavat tilat ovat yhdestä metristä ylöspäin. Useimmat paikat myydään metrin tai kahden metrin kokonaisuuksina, myös isompia kokonaisuuksia löytyy. Joihinkin paikkoihin sisältyy puolen metrin levyinen kulmapaikka tai erillinen telinepaikka.
 • Pöytäpaikat myydään kolmessa eri hintaluokassa, joista kalliimmat sijaitsevat aulassa ja halvimmat käytävien päädyssä.
 • Kolmesta kerroksesta löytyy myös runsaasti kokonaisia luokkatiloja sekä niistä lohkottuja paikkoja. 3. kerroksen taidebasaarista ja näyttelytiloista vuokrataan tauluille ripustustilaa 2 metriä, johon sisältyy pöytätila tuotteiden myyntiä varten.
 • Messupaikan jakaminen useamman kuin yhden näytteilleasettajan kesken on mahdollista, mutta tällöin paikan hintaan lisätään yhteispaikkamaksu 10-90€, sen jälkeen kun näytteilleasettajien määrä vahvistetaan (joko verkkokaupan kassalla tilauslomakkeen täytön yhteydessä tai jälkikäteen sähköisellä lomakkeella tai sähköpostitse). Messupaikan jakaminen on mahdollista myös eri päiville siten, että lauantaina ja sunnuntaina paikasta vastaavat eri näytteilleasettajat. Paikan jakamisesta tulee ilmoittaa messuosaston esittelyn ja muun ilmoitusaineiston lähettämisen yhteydessä.
 • Mahdollisesta koulun teknisten laitteiden käytöstä on sovittava erikseen etukäteen, laitteita ei saa käyttää luvattomasti. Käytäville laitetut telineet tai laitteet eivät saa häiritä toisia paikan vuokranneita.
 • SYK:n omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Tapahtuneista vahingoista on viipymättä ilmoitettava koulun vahtimestareille. Aiheuttamansa vahingon messuasiakas on velvollinen korvaamaan. Jokaisen tulee osaltaan ylläpitää ympäristönsä siisteyttä, hyvää ilmapiiriä ja turvallisuutta.
 • Rajatiedon Yhteistyö ry vuokraa rajoitetusti kevytrakenteisia, kokoon taitettavia pöytiä (lev. 160 x syv. 60 x kork. 82) sekä sermejä tilan jakamista tai eristämistä varten ja kohdelamppuja tilan valaisemiseen. Vuokrattavat kalusteet löytyvät verkkokaupastamme ja messuilla ne toimitetaan valitusta toimitustavasta riippuen asiakkaan messuosastolle tai ovat noudettavissa ensimmäisen kerroksen messutoimiston vierestä. Henkilöstömme on myös ajoittain tarvittaessa avustanut muiden painavien tarvikkeiden kantamisessa sekä messuosaston pystyttämisessä ja purkamisessa, mutta tätä palvelua ei toistaiseksi myydä vähäisen kysynnän vuoksi.
 • Itselle mieluisampia messupaikkoja voi myös jonottaa 10 euron varausmaksulla, jolloin messutoimistomme tarjoaa vapautuvia paikkoja toivotulla sijainnilla ensimmäiseksi teidän käyttöönne. Täältä pääset jonotuslistalle.
Ohjelma-ajat

Ohjelmallisen sisällön tarjoaminen messuilla

 • Messujen näytteilleasettajilla ja muilla kumppaneillamme on mahdollisuus ostaa 35 min, 45 min ja 110 min ohjelma-aikoja ensimmäisen kerroksen luokista 1G ja 1P sekä kolmannen kerroksen workshop-tilasta 3G. Oma ohjelma voi olla esimerkiksi tietoisku, ohjattu meditaatio/rentoutuminen, oman toiminnan esittely, joogaharjoitus tai musiikkia. Ohjelmien tiedot julkaistaan messulehdessä ja verkkosivuillamme (ks. kohta ilmoittautuminen).
 • Auditoriotilassa 1G on 42 istumapaikkaa, ohjelmatilassa 1P on noin 40 istuinpaikkaa ja workshop-tilassa 3G on osallistujille 28 paikkaa. Tiloihin voi tarvittaessa lainata lisää istuimia muista luokkatiloista niiden vuokraajien luvalla, kunhan ne palautetaan päättämisen jälkeen takaisin vanhoille paikoilleen.
 • Ohjelma-ajan järjestäjän tulisi varata mukaan oma pääte, varalaitteita on esiintyjien käytettävissä vain hyvin rajallinen määrä, emmekä voi etukäteen taata niiden yhteensopivuutta esitysformaatin kanssa. Jokaisesta ohjelmatilasta löytyy projektori, dokumenttikamera ja muuta lisävarustelua. Ohjelmatilasta 1G löytyy lisäksi perinteinen piirtoheitin ja tilasta 1P mikroaaltouuni.
 • Ohjelma-aikojen välissä 10-20 minuutin tauko edellisen tilaisuuden päättämiseen ja seuraavan valmistelua varten. Suosittelemme valmistautumaan esitykseen mahdollisimman hyvissä ajoin, laitteita on mahdollista käydä tarkistamassa jo aiemmin pidettävillä tauoilla tai messujen pystytysvaiheessa (esimerkiksi projektorin HDMI-liitännän ja oman päätteen tai adapterin yhteensopivuuden osalta).
 • Valmistelussa apunasi ovat ohjelmatilojen vastaavat henkilöt, kerrosvalvojat sekä yhteyspuhelimemme messupaikalla (ks. kohta messupalvelut).
 • Voit järjestää ohjelmallista sisältöä myös varaamalla itselle tai useamman toimijan messuosastoksi kokonaisen luokkatilan (ks. kohta ilmoittautuminen).
 • AV-laitteiden käytöstä löydät lisätietoja usein kysytyistä kysymyksistä alta tai tästä linkistä.
Avustajaksi messuille?

Messut järjestetään pääpainotteisesti vapaaehtoistyönä. Kaikkien halukkaiden työpanosta tarvitaan – palkkiona saat ruoan ja luonnollisesti maksuttoman sisäänpääsyn. Ennenkaikkea kohtaat ihmisiä hyvässä energiassa ja ilossa.

Usein kysyttyä:
 • Ennakkolipunmyynti tapahtuu kaikissa Lippu.fi myyntikanavissa. Lippupalvelu lisää ennakkolipun hintaan palvelumaksun ja lippumäärästä riippuvan lisämaksun, joiden hinta vaihtelee vuosittain Huomioi, että kahden päivän liput myydään vain messupaikalla.
 • Messuilla sisäänpääsyliput pääsisäänkäynnin yhteydestä. Maksutapana käteinen, kortit ja MobilePay.
 • Verkkokaupan kautta voi ostaa ryhmälippuja vähintään 20 hengen ryhmille.
 • Työpaja- ja workshop-liput on mahdollista ostaa ennen tilaisuuden alkua luokan ovelta tai etukäteen ohjelman vetäjältä. Niiden hinnat ovat 5€, 10€, 15€, 20€, 25€, 30€ tai 35€ ja ilmoitetaan ennakkoon ohjelmatiedoissa.
 • Näytteilleasettajat voivat ostaa lisäkulkulippuja ennakkoon verkkokaupasta, jos pöytäpaikkoihin sisältyvien kulkulippujen määrä ei riitä.
 • Pääsylippujen hinta sisältää 10% alv.
Enintään 12-vuotiaat pääsevät messuille maksutta. Hengen ja Tiedon messuilla palvelee lapsiparkki, joka löytyy Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun sivurakennuksesta ns. Teinikunnan tiloista (opasteet löytyvät linkin takaa ja paikan päältä). Palvelu on maksuton ja tarkoitettu 3-8 vuoden ikäisille lapsille, kahdeksi tunniksi kerrallaan. Tätä nuoremmat voivat tulla parkkiin vain kaitsijan seurassa.
 • Kulkureitti pääsisäänkäynnille on tasainen ja riittävän leveä sekä valaistu.
 • Liikuntarajoitteisten sisäänkäyntiluiska on pääoven yhteydessä ja siinä on käsijohteet toisella puolella. Portaikoissa on käsijohteet kummallakin puolella.
 • Hissillä on esteetön pääsy kerroksiin 1, 2, ja 3. Hissi löytyy ensimmäisestä kerroksesta messuravintolan takaa, toisesta kerroksesta eteläisen käytävän päädystä ja kolmannesta kerroksesta taidebasaarin kulmalta. Hissin kerrosnumerot eivät ole sormin tunnusteltavissa, uloskäyntikerroksen painike erottuu kuitenkin muista.
 • Ohjelmatilaan 4T sekä sivurakennuksen miniseminaaritilaan ja lapsiparkkiin ei ole esteetöntä kulkua.
 • Käynti neljännen kerroksen Taivassaliin tapahtuu oikeanpuoleisesta portaikosta ja poistuminen sujuvuuden takaamiseksi takaovesta vasemmanpuoleiseen portaikkoon (pääsisäänkäynnin suunnalta katsoen)
 • Avustajaa tarvitsevat messuvieraat saavat tuoda mukanaan messuille maksutta henkilökohtaisen avustajan.
 • Messujen aukioloajan ulkopuolella voi messualueelle tuoda myös avustajia auttamaan paikan pystyttämisessä. Aamuisin liputtomilta avustajilta voidaan kuitenkin periä lipun hinta, ellei toisin sovita, jonka saa takaisin avustajan poistuessa ennen messujen avautumista.
 • Eläinten tuominen messualueelle on kiellettyä mahdollisia avustajakoiria ja lapsiparkkiin tarkoitettuja lemmikkejä lukuun ottamatta.
 • Messupaikan välittömässä läheisyydessä ei ole pankkiautomaatteja, mikä kannattaa ottaa huomioon mahdollisia osallistumisia ja hankintoja suunnitellessa, sillä kaikilla osastoilla korttimaksu ei ole mahdollinen.
 • Lähin pankkiautomaatti on K-supermarket Haagan yhteydessä osoitteessa Tunnelitie 5, noin kilometrin päässä messupaikalta. Kilometrin päässä messupaikalta sijaitsee myös toinen pankkiautomaatti Lidl Pitäjämäen yhteydessä osoitteessa Höyläämötie 1.
 • Sisäänpääsylipun messuille voi maksaa kortilla, MobilePaylla tai käteisellä.

Ensimmäisessä kerroksessa messuvieraita ja näytteilleasettajia palvelee buffetravintola ja kolmannessa kerroksessa kahvila, josta löytyy kahvia ja teetä sekä kasvisvoileipiä, leivonnaisia ja muuta herkullista pikkupurtavaa (taidekahvila-basaari). Messuravintola palvelee lauantaina 10.00 — 16.00 ja sunnuntaina 10.00 — 16.00.

 • Messuosastojen tarkat paikat on merkitty näytteilleasettajille käytävätilan lattiaan sekä ennakolta lähetettävässä näytteilleasettajien pystytyskartassa helpottamaan messujen pystyttämistä. Messutoimistossa on myös tarvittaessa lainattavissa mittanauhaa.
 • Verkkokaupan kerroskartoissa näkyvät paikkojen ja sähköpistokkeiden sijainnit. Messuosaston rajoissa pitäytyminen on tärkeää, jotta jokainen voi käyttää asianmukaisesti ostamaansa paikkaa, sillä messualueen luvaton käyttö voi johtaa vahingonkorvaus­velvollisuuteen.
 • Messuosastolle sijoitettavat rakenteet tulee asettaa paikalleen tukevasti, eivätkä ne saa painonsa tai terävien reunojen vuoksi jättää jälkiä messualueen lattiaan. Somisteet eivät saa olla herkästi palavasta materiaalista.
 • Osastojen pääasiallinen pystytysaika on perjantaina 13.10 klo 17:00 — 21:00. Lisäksi messuasiakkaiden hyödynnettävissä ovat huoltoajat lauantaina 14.10. klo 8:15 — 10:00 ja sunnuntaina 15.10 klo 9:00 — 10:00, jolloin osastolla on vielä mahdollisuus tehdä pienimuotoisempia rakennus- ja somistustöitä. Toivomme, että osastojen rakentaminen ja somistaminen ajoitettaisiin siten, ettei sitä tarvitsisi tehdä enää messujen aukioloaikana. Jokaisessa kerroksessa on kerrosvalvojia auttamassa ja opastamassa.
 • Huoltoaikoina messualueelle siirrettävän tavaran rahtaamiseen tulisi käyttää huoltoreittinä ensisijaisesti messukarttaan merkittyjä varauloskäyntejä. Messujen pystyttämisaikana perjantaina ja purkuaikana sunnuntai-iltana myös pääovi on vapaasti käytettävissä. Siirrettäviä tavaroita ei tule varastoida käytäville pystyttämisen ja purkamisen aikana.
 • Huomioittehan, että osaston pystyttämisen aloittaminen on sallittua vasta, kun koko paikkavuokran maksu on suoritettu, ellei muuta ole sovittu.
 • Käytäväpaikan vuokraajat saavat ottaa luokista pöytiä ja tuoleja vain luokan vuokraajan luvalla. Lainatut kalusteet on ehdottomasti palautettava takaisin samaan paikkaan, mistä ne on otettu. Messuosaston vuokraajat voivat halutessaan ilmoittaa etukäteen tilauksen tekemisen yhteydessä tai erillisellä lomakkeella tarvitsemiensa kalusteiden määrän. Tarvittavien pöytien tai pulpettien määrän ilmoittaminen on pakollista uuden messupaikan tilauksen ja messuosastoa koskevan ilmoitusaineiston toimittamisen yhteydessä (jos määrä ei ole tiedossa, kyseiseen kenttään voi myös ilmoittaa määrän avoimeksi). Tämä tieto on erityisen tärkeää jaetussa luokkatiloissa, jotta kukaan vuokraajista ei lupaisi kalusteita lainaksi liikaa.
 • Omien kalusteiden tuominen on sallittua kunhan messupaikan tietojen mukaiset mitat eivät ylity.
 • Rajatiedon Yhteistyö ry myös vuokraa rajoitetusti kevytrakenteisia, kokoon taitettavia pöytiä (lev. 160 x syv. 60 x kork. 82) sekä sermejä tilan jakamista tai eristämistä varten ja kohdelamppuja tilan valaisemiseen. Vuokrattavat kalusteet löytyvät verkkokaupastamme ja messuilla ne toimitetaan valitusta toimitustavasta riippuen asiakkaan messuosastolle tai ovat noudettavissa ensimmäisen kerroksen messutoimiston vierestä.
 • Messualueella ei ole käytössä avointa langatonta verkkoyhteyttä, mutta alueella toimii langaton verkko, johon on haettavissa tunnuksia vahtimestarien kopilta.
 • Esitystilojen mahdolliset omat päätteet on kytketty valmiiksi messualueen verkkoon.
 • Vinkki: Monella on omassa mobiililaitteessaan nettiyhteys, jonka käyttöoikeuden ja salasanan hän voi halutessaan jakaa kaverillekin.
 • Huom: Messuille tuodut mobiililaitteet, tietokoneet ja muut omat päätelaitteet ovat asiakkaiden omalla vastuulla, eikä messujärjestäjällä ole niihin vakuutusta.
Messualueelta löytyy muutama kopiokone. Kopioiden ja tulosteiden ottaminen on maksullista asiakkaille, kopioiden hinta on 0,5€/A4 ja 1€/A3 (maksu käteisellä vahtimestareille). Jos mahdollista, pienennä kaksi sivua arkille.
 • Useimpien luokkatilojen varusteluun kuuluvat projektori ja dokumenttikamera. Esitystiloissa on myös lisävarusteita, jotka ovat lähtökohtaisesti esiintyjien käytettävissä. Mahdollisesta messuosastojen teknisten laitteiden käytöstä on sovittava erikseen etukäteen, laitteita ei saa käyttää luvattomasti.
 • Oman kannettavan tietokoneen tai muun päätelaitteen voi kytkeä AV-vaunun kytkentäriman HDMI IN – liitäntään. Tarvittaessa laitteen voi kytkeä myös langattomasti vahtimestarien/tekniikka-avustajien avustamana.
 • Tietokoneen, dokumenttikameran tai muun ohjelmalähteen valinta tapahtuu AV-räkissä olevan valitsimen etupaneelista.
 • Äänenvoimakkuus säädetään lähdelaitteesta (esim. tietokoneesta). Koulun tietokoneessa äänilaitteeksi valitaan HDMI SPLITTER.
 • Muista sammuttaa videotykki ja dokumenttikamera päivän päätteeksi!
 • Messutoimistosta luokasta 12 on tarvittaessa lainattavissa adaptereita ja muuta laitteistoa ongelmatilanteisiin.
> Lue lisää

Yhteistyö­kumppanit

0