Rajatiedon Yhteistyö ry

Arvot ovat meille tärkeä osa elämää. Se mitä arvostamme saattaa kuitenkin olla hyvin erilaisia asioita kuin se, mitä vierustoveri arvostaa. Tänään kirjaesittelyssä on Kari E. Turusen Arvojen todellisuus Johdatus arvokasvatukseen. 

Arvoista puhutaan paljon. Kyse on ilmeisen tärkeästä aiheesta ihmisen elämässä. Valintoja on tehtävä ja päätöksiä ohjaa se, mitä pidämme arvokkaana. Varsinkin murroksissa ja kriiseissä, olivatpa ne sitten hekilökohtaisia tai yhteiskunnallisia, arvoja pohditaan ja niistä keskustellaan.

Kari E. Turunen – Arvojen todellisuus
Kari-E-Turunen-arvojen-todellisuus-www.rajatieto.fi

Mitkä ovat arvokas käsitteen neljä eri luokkaa?

Tässä teoksessa ihmisen olemuksen ja kehityspiirteiden tutkija, filosofi Kari E. Turunen erittelee arvokkaan käsitettä ja sisältöä jakaen sen neljään eri luokkaan: varsinaisiksi arvoiksi, ihanteiksi, arvostuksiksi ja arvokkaiksi kokemuksiksi. Nämä arvokkaan kokemukset vaikuttavat toisiinsa monin tavoin.

Kuinka todellisuutemme värittyy arvostuksista? Kuinka arvostaminen ilmenee toiminnasta? Millä tavalla arvostus näkyy perus tarpeissamme ja korkeammissa tarpeissamme? Kuinka ympäröivä kulttuurimme liittyy tähän kaikkeen?

Mitä ovat varsinaset arvomme? Ihminen arvostaa totuutta, mutta mikä liittyy muistihavaintoon ja mikä on kohdattu totuus? Maailma olisi ihmisellemerktyksetön paikka, jos hänellä ei olisi elämyksiä, tuntoja ja tunteita.

Kuinka ihanteet näkyvät yhteiskunnassa?

Kuinka ihanteet liittyvät tähän kaikkeen? Arvoihin verrattuna ihanteita on paljon. Ihanteet ovat välttämätön osa inhimillistä sosiaalista todellisuutta. Ihanteet ovat sosiaalisten muodosteiden ydintä. 

Arvostukset läpäisevät ihmisen maailman kauttaaltaan. Meidän maailmamme kuvallisesti sanoen tihkuu arvostuksia, Kari Turunen kertoo. Lähes kaikkeen sekoittuu selvemmin tai epämääräisemmin, läheisesti tai taustalta arvostamisen ilmiö. Arvoihimme liittyy myös kaikki kokemamme ja tuntemamme. Mitä olemme nähneet ja kokeneet elämässä vaikuttaa syvästi arvoihimme ja minkälaiseksi ihmisenä kehitymme.

Koettu maailma ei ole neutraali. Jotkin asiat koetaan arvokkaammiksi kuin toiset. Asioita tavoitellaan niiden arvon takia ja niiden niiden saavuttamista tai omistamista pidetään suotavana.

Kari E. Turunen

Kari E. Turusen Arvojen todellisuus on äärimmäisen kattava kirja arvoista ja se käsittelee aihetta erittäin monesta eri suunnasta ja tasolta.

Tämä ja paljon muita kirjoja Rajatiedon erikoiskirjastossa, tule tekemään löytöjä! Lisätietoja kirjastosta löydät täältä!

Kari E. Turunen Wikipediassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0