Rajatiedon Yhteistyö ry

Hengen ja Tiedon messujen messulehti

Hengen ja Tiedon messujen messulehti on maksuton rajatiedon erikoisjulkaisu. Rajatiedon Yhteistyö ry:n julkaisemasta lehdestä löytyy tietoa messujen esiintyjistä, messujen ohjelmatarjonta, näytteilleasettajien esittelyt, työpajat ja tietoiskut, messuinfoa ja perustietoa messupaikasta, sekä poimintoja messuartikkeleista. Lehteä toimittaa ja taittaa tällä hetkellä Anni Kultajoki.

Messulehti on ilmestynyt vuosittain 2003-2019. Ennen messulehteä Rajatiedon Yhteistyö ry. julkaisi pienimuotoisempaa messuopasta vuosina 1983-2002. Vuosina 2020-2021 sitä ei julkaistu, koronatilanteeseen liittyneen Hengen ja Tiedon messujen siirtymisen johdosta

Messulehden jakelu
Kaikki aiemmin ilmestyneet messulehdet ovat luettavissa verkkosivujemme kautta. Messulehti on saavuttanut verkossa huikean suosion, sillä verkkojakelussa sitä on luettu kymmeniä tuhansia kertoja.

Viimeisin, vuonna 2023 ilmestynyt messulehti on luettavissa digiversiona verkkosivuiltamme. Tulevan messulehden parhaita artikkeleita pyritään saattamaan luettavaksi ja kommentoitavaksi painetun messulehden ohella myös verkosta. Myös messulehdestä löytyvät näytteilleasettajaluettelo ja ohjelmatiedot julkaistaan sivuillamme.

Lehden levikki on ollut viime vuosina noin 350-5000 kappaletta, joista suurin osa jaettiin paikan päällä messutapahtumassa ja jonkin verran myös ennalta ympäri maan sijaitseviin toimipaikkoihin. Julkaisulla on oma vakiintunut käyttäjäkuntansa myös messujen ulkopuolella. Lehden jakelu tapahtuu pitkälti vapaaehtoisvoimin, ympäri Suomen sijaitseviin noutopaikkoihin.

Messulehtien tilaaminen ennalta
Painettua messulehteä on voinut perinteisesti pyytää ilmaiseksi jaettavaksi lehden ilmestyttyä vähintään kuukautta ennen messuja. Messulehtien tilaaminen etukäteen jaettavaksi tapahtuu verkokauppamme kautta. Painettujen messulehtien jakaminen tarjoaa näytteilleasettajalle mahdollisuuden saada uusia asiakkaita ja innostaa vanhoja tuttuja. Ryhmämatkojen järjestäjille ja ryhmälippujen ostajille lehtien jakaminen voi puolestaan  edesauttaa halutun ryhmän kasaamista. Messulehden jakaminen voi olla myös väylä saada näkyvyyttä tai jakaa itselle tärkeätä informaatiota.

Messulehden jakelijana olet osa maanlaajuista jakeluverkostoa. Messulehtien laajamittainen jakaminen voi myös olla yksi tapa toimia messuavustajana. Messulehteä voi jakaa esimerkiksi omasta toimipisteestä käsin, erilaisissa tapahtumissa tai omille sidosryhmille ja kontakteille. 

Haluttu määrä messulehtiä on hyvä varata jo hyvissä ajoin ennen niiden julkaisemista messutoimiston tai verkkokaupan välityksellä. Julkaisemisen jälkeen kullekin jakelijalle järjestetään riittävä osuus painoksesta, sovitusti joko paikan päälle jakelupaikkaan tai noudettavaksi. Tavoitteena on, että lehdet olisivat valtaosin noudettavissa noutopisteiltä viimeistään noin kuukausi ennen messuajankohtaa.

Mikäli jaettavat lehdet loppuvat, haluat itsellesi alle 15 lehteä tai niiden varaaminen etukäteen on unohtunut, niitä voi julkaisemisen jälkeen noutaa jaettavaksi Rajatiedon Yhteistyö ry:n messutoimistolta aukioloaikojen puitteissa. Kuukautta lähempänä messutapahtumaa kannattaa lehtien saatavuutta kuitenkin tiedustella etukäteen, ennen paikan päälle saapumista.

Messulehden aineisto
Rajatiedon Yhteistyö ry:n oman messuaineiston lisäksi messulehdessä julkaistaan Hengen ja Tiedon messujen esiintyjät, messujen ohjelmatiedot, ennen heinäkuun alkua ilmoittautuneiden näytteilleasettajien esittäytymisiä sekä messuasiakkaiden ilmoituksia.

Helsingin messuille ilmoittautuvat näytteilleasettajat kootaan myös messuosastojen aakkoselliseen luetteloon, joka julkaistaan messulehden lisäksi myös verkkosivuillamme. Jotta ensimmäisen, toisen ja kolmannen kerroksen messuosastoihin liittyvät tarkemmat esittelyt ehtisivät messulehteen julkaistavaksi, tiedot tulisi lähettää alustavasti 1.7.2024 mennessä sähköpostitse tai erillisellä lomakkeella, ellemme voi hyödyntää mahdollista edellisten messujen esittelyä. Vastaavasti omien ohjelmanumeroiden tiedot tulee lähettää heinäkuun loppuun mennessä. Suosittelemme lähettämään esiintyjän esittelyn ja ohjelmien tiedot joko verkkokaupan kassalla tilauksen tekemisen yhteydessä tai erillisellä lomakkeella mutta ellei kumpikaan niistä onnistu, pyydetyt tiedot voi lähettää sähköpostitse messulehden toimituksen osoitteeseen rtytoimitus(at)gmail.comMyöhässä lähetetyt tiedot saa ainoastaan verkossa julkaistavaan näytteilleasettajagalleriaan tai esiintyjän sivuille sekä verkkosivujen ohjelmatietoihin.

Messulehdessä julkaistaan messuosaston nimi ja paikkanumero, yhteystiedot ja aukioloajat, WWW-osoite sekä noin 10 sanan lyhyt esittely. Ohjelma-aikojen sekä muiden esitysten tiedoista julkaistaan esittäjän/esittäjien nimi ja titteli, mahdollinen taustaryhmä, sähköpostiosoite ja kotisivut, lyhyt esittäytyminen, ohjelman tyyppi ja mahdollinen hinta, aika ja paikka sekä ohjelman otsikko tai nimi (+järjestäjä ja messuosaston paikkanumero). Pääesityksistä voidaan lehdessä julkaista myös muuta sisältöä. Messuosaston tai esiintyjän esittelytekstille voi myös erikseen ostaa lisänäkyvyyttä, johon sisältyy ilmoituksen korostaminen messulehdessä erivärisellä kehyksellä sekä sen yhteydessä julkaistavalla logolla/otsikkokuvalla tai kasvokuvalla.

Verkossa julkaistava näytteilleasettajien aineisto sisältää messulehdessä julkaistavan sisällön lisäksi maksimissaan noin 7000 merkin esittelyn sekä mahdollisen esittelyvideon. Verkossa voidaan julkaista myös täydentäviä yhteystietoja (kuten tieto yhteyshenkilöstä ja linkit somekanaville), tieto perustamisvuodesta sekä mahdollisesta rekisteröitymisvuodesta, informaatiota kielitaidosta, mahdollinen entinen nimi, toiminnan kattojärjestö tai taustaorganisaatio, tarjolla olevat maksutavat, toimiala näytteilleasettajien toimialaluetteloa varten sekä enintään 80 asiasanaa. Asiasanat tulee valikoida Rajatiedon asiasanaluettelosta tai kansalliskirjaston Finto-palvelusta yhdenmukaisen haettavuuden varmistamiseksi. Esittelyn yhteyteen voidaan lisäksi upottaa logo tai muu otsikkokuva. Rajatiedon Yhteistyö ry pidättää oikeuden lyhentää tarvittaessa esittelyjen pituutta. Virtuaalisesta messuinfosta löydät tarkempia ohjeita näytteilleasettajagallerian hyödyntämisestä oman toiminnan ja tarjonnan markkinoimiseen.

Verkkosivuilla julkaistavat ohjelmatiedot voivat sisältää messulehdessä julkaistavan ohjelmakaavion ja esiintyjien kuvausten lisäksi laajemman henkilökuva-artikkelin, julkaisuluettelon ja mahdollisen videoesittelyn, mahdolliset palveluajat ja -kielet, mahdolliset maksutavat, yhteystietoja sekä toimialan ja enintään 80 asiasanaa kuten näytteilleasettajillakin. Esityksestä voidaan julkaista messulehteen tulevien perustietojen lisäksi muutaman lauseen ingressi ja enintään 3500 merkin kuvaus, lisätietolinkki sekä kansikuva tapahtumakalenteria varten – tai 500 merkin kuvaus, jos esityksiä on useampia.

Verkkosivuille julkaistavaksi tarkoitetut tiedot ehtivät mukaan vielä noin kaksi viikkoa ennen messuja, 30.9 mennessä. Näytteilleasettajien messuosaston yhteydessä järjestettävän ohjelman tiedot voidaan julkaista messulehdessä maksullisena ilmoituskampanjana.

Messulehdessä julkaistaan neljäsosasivun sekä kahdeksasosasivun mainoksia messujen näytteilleasettajilta, yhteistyökumppaneilta ja muilta alan toimijoilta.  Ilmoitushinnat löytyvät mediakortista. Ilmoitushinnat edellyttävät, että ilmoitusaineisto toimitetaan meille painovalmiissa muodossa osoitteseen rtytoimitus(at)gmail.com 1.7.2024 mennessä.

Painetun messulehden nouto
Messulehteä saa Hengen ja Tiedon messujen näytteilleasettajilta, Helsingin seudun kirjastoista  julkaisupäivästä lokakuun messuviikonloppuun saakka. StudioRajatiedon tiloista on mahdollista saada myös vanhoja messulehtiä.

Tutustu sähköiseen messulehteen tästä

0