Rajatiedon Yhteistyö ry

Yhteystiedot

Osoite: Luutnantinpolku 7 LT3, 00410 Helsinki
Avoinna ke-pe 12-18, la 12-14
Puhelin: 
044 – 9792544
Sähköpostiosoite: studiorajatieto(at)gmail,com

[instagram-feed]

Rajatiedon asiasanaluettelo

Rajatiedon Yhteistyön erikoiskirjaston kokoama asiasanaluettelo perustuu etupäässä Yleisen suomalaisen ontologian ja KOKO-ontologian asiasanoihin sekä muihin alatunnisteessa ilmoitettuihin tietolähteisiin. Se kokoaa keskeiset termit Rajatiedon erikoiskirjaston käsittelemästä kirjallisuudesta sekä nimistötietoja. Erikoissanaston lisäksi mukana on erillinen liitännäissanasto, joka sisältää muita alan kirjallisuudessa usein tarvittavia hakutermejä. Myös Finton tekoäly auttaa löytämään sopivia asiasanoja ai.finto.fi

Asiasanojen ja nimistön yhteydessä on kunkin termin kohdalla linkki sanasto- ja ontologiapalvelu Finton sivulta löytyvään tarkempaan kuvaukseen (linkki toimii asiasanoissa myös pysyvänä URI-tunnisteena ja tekijänimistössä linkin finaf-numerosarja viittaa nimen pysyvään Asteri-ID:hen). Käsite-ehdotukset ovat tähän poikkeus, sillä useimpia niistä ei löydy Fintosta ja ne on lueteltu lopussa erikseen; niiden linkit johtavat USA:n kongressin kirjaston asiasanoihin tai Wikidataan. Vahvennetulla ovat ne käsite-ehdotukset, joilla on vahvistamaton kuvaus Fintossa tai joiden kohdalla vahvistettu kuvaus koskee jotain toista samannimistä käsitettä.

Kursiivilla merkittyjä pääluokkia ei ole tarkoitettu kuvailun asiasanoiksi, ne ovat mukana vain hakuvinkkeinä ja käsite-ehdotuksina. Yliviivatuissa ohjaustermeissä tulisi käyttää niiden päätermiä ja poistetuissa termeissä korvaavaa termiä. SEKO & GEO -ontologiat (URL-osoitteessa ”gtk” & ”seko”) eivät ole toistaiseksi yhteensopivia Marc 21 -formaatin kanssa. Tarkempia tietoja löytyy sisällönkuvailuoppaasta sekä asiasanojen ja ontologioiden käyttöohjeista, joiden pohjatekstit löytyvät Kiwin sivuilta.

Lue lisää Rajatiedon erikoiskirjaston luokittelutavasta ja aiheluokista.

Rajatiedon asiasanaluettelo

Epäviralliset hakutermit

YSO:n sanastoja kehitetään jatkuvasti ja Finton avulla voi tehdä helposti sitä koskevia ehdotuksia. Ohessa on listattu käsite-ehdotuksia, joita ei tätä kirjoittaessa ole heille vielä lähetetty. Voit lähettää YSO:lle ehdotuksen lomakkeella osoitteessa ehdotus.finto.fi tarkistettuasi ensin käsite-ehdotusten sivulta finto.fi/yse/, ettei samaa ehdotusta ole jo tehty. Ehdotuksessa tulisi käyttää pääterminä samaa kuin tässä listassa ja lisätä ehdotukseen myös kaikki listan ohjaustermit kyseiselle käsitteelle (päätermi on tarkoitettu kirjastojen kuvailutyöhön ja ohjaustermit vaihtoehtoisiksi termeiksi, joiden avulla asiakkaat voivat löytää oikeat nimikkeet).

Uudet siirretään tarkistuksen jälkeen YSEn käsite-ehdotusten sivuille ja ne käsitellään neljä-viisi kertaa vuodessa järjestet-tävissä ns. YSA-kokouksissa. Mikäli ehdotus hyväksytään, se poistetaan YSEstä ja sitä koskeva keskustelu suljetaan. Tämän jälkeen ehdotus lisätään uutena käsitteenä Yleiseen Suomalaiseen Ontologiaan ja sitä voi käyttää virallisesti kuvailussa. Viralliset käsite-ehdotukset ovat hakemiston erikoissanasto-osassa.

Epävirallisia hakutermejä on mahdollista käyttää kuvailussa ”kontrolloimattomina haku-termeinä”. On kuitenkin aina parempi luoda termille käsite-ehdotus YSOn sivuille ja odottaa sen käsittelyä, jos käsite esimerkiksi hyväksytään ehdotetusta poikkeavassa muodossa (tai ellei sitä hyväksytä lainkaan). Myös erikoissanastossa lueteltuja kirjallisuusluokittelujen päätermejä. on mahdollista käsitellä luetteloinnissa ikään kuin ne olisivat epävirallisia hakutermejä, sillä niiltä puuttuu toistaiseksi vastine asiasanoista.

Rajatiedon asiasanaluettelo

Ajankohtaisten tilaisuuksien tiedot julkaistaan yhdistyksen tapahtumakalenterissa ja Facebookissa. Tilamme on esteetön.

Palvelut & hinnat

Lainaus: Maksuton
Laina-aika: 30 päivää
Lehtien laina-aika: 14 pv
DVD-levyjen laina-aika: 14 pv
Uusimismahdollisuus: 2 krt
Maksimimäärä lainoja: 5 kpl
Kirjaston asiakasmaksu: 5€
Asiakkuus jäsenille: Maksuton
Varausmaksu: Vapaaehtoinen
Myöhästymismaksu: 0,2€/kpl/pv
Kaukolainat: 5€ postimaksu
Tulosteet/kopiot: 0,5€/sivu
Tee-/kahvimaksu: 0,8€
Vapaaehtoinen WC-maksu: 0,5€
Muovikassit: 1€ / kpl
Poistokirjat: 0,5€-20€ / kpl

Hinnat  sisältävät ALV:n 24%, elintarvikkeissa 14%. Pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin.

Tilojen vieressä olevalla parkkipaikalla on asiakkaille varattu vieraspaikkoja. Malminkartanonaukion laidalla pyritään pitämään opastelinettä.

Helsingistä P-junalla Myyrmäen suuntaan. Tikkurilasta I-junalla lentoaseman kautta. 
→Poistu Malminkartanon asemalla, josta on noin 350 metrin matka Malminkartanonaukion suuntaan.
Busseilla 37 ja 39 Helsingistä 
→Poistu Malminkartanon kohdalla bussista 37 ja Puustellintien pysäkillä bussista 39 
Bussilla 39 Myyrmäestä 
→Jää pois Puustellintien pysäkillä

Kysy kirjastonhoitajalta – kirjastoalan yhteinen palvelu, josta saat vastauksen sähköpostiisi. Tutustu myös Helsingin kaupunginkirjaston Kysy.fi palveluun.

Lainaa, tutki ja käytä kirjallisuutta verkossa.
eKirjasto – kaikkien kirjastojen e-aineistot.
Monihaku – valtakunnallinen kirjastojen yhteinen haku
Makupalat.fi – päivittyvät kokoelmat, myös rajatieto.
Finna – kirjastojen, arkistojen ja museoiden aineistoja.

Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot – Tutki ennen vuotta 1930 ilmestyneitä lehtiaineistoja. Jo yli miljoona sivua sanomalehtiä! Hakemistossa luokiteltuna esim. ajatustenluku, mytologia, taikausko, taikuus ja ennustaminen sekä spiritismi.

[WD_FB id=”2″]

Rajatietoa koskevaa kirjastotoimintaa Suomessa

Åbo Akademin säätiön alaisuudessa toimiva Donner-instituutin Steinerkirjasto – 1957 perustettu Pohjoismaiden suurin uskontotieteellisen kirjallisuuden erikoiskirjasto, joka sisältää myös harvinaista rajatiedon kirjallisuutta, tarkoituksenaan tukea erityisesti mystiikkaa ja esoterismia koskevaa tutkimusta.

Teosofisen Seuran kirjasto – Helsingissä sijaitseva alan vanhin erikoiskirjasto Suomessa, jonka siemenet kylvettiin varhain 1890-luvulla ja avattiin vuoden 1897 alussa. Toiminnasta haarautunut myös ruusuristiläinen kirjasto Helsingin Punavuoressa.

Ultra-lehden kokoelma – pääosin Kuhmoisten kylämällä sijaitseva maamme suurin rajatiedon käsikirjasto. Ultran kirjasto muodostuu noin kymmenestä eri kokoelmasta sisältäen runsaasti myös erilaisia äänitteitä, elokuvien ja tv-ohjelmien tallenteita jne. tehtävänään aineiston arkistointi tuleville polville. 

Elonpyörän lainakirjastoBlavatsky-looshin ylläpitämässä kirjastossa on n. 6000 kirjaa; buddhalaisuutta, teosofiaa, filosofiaa, parapsykologiaa, astrologiaa, luontaisterveyttä ja uskontoja. Lainasto on eräs alan uranuurtajista Suomessa.

0