Rajatiedon Yhteistyö ry

Aviopuoliso ja oma lapsi ovat eittämättä tärkeimpiä ihmissuhteita, jotka saamme elämämme aikana kokea. Oma aviopuoliso on peili omaan itseemme ja avioliitto on sopimus johon sitoudutaan myötä ja vastoinkäymisissä. Tänään kirjaesittelyssä on Pekka Ervastin teos Avioliitto ja lapsen kasvatus.

Lapsen kasvatus on jotain sanoinkuvaamattoman upeaa ja silti joskus niin äärimmäisen haastavaa. Nämä ihmissuhteet pääsevät meitä kaikista lähimmäksi.

Kuka on Pekka Ervast?

Pekka Ervast oli okkultisti ja teosofian uranuurtaja Suomessa 1900-luvun alussa. Hän oli jo 1896 perustamassa Helsinkiin teosofista kirjastoa, joka on Suomen vanhin rajatietoa koskeva kirjasto.

Hänen kirjassaan Avioliitto ja lapsen kasvatus lukija pääsee ajassa taaksepäin 20-luvulle kuulemaan, mitä Ervast ajatteli aiheesta ihmisen henkisen kehityksen kannalta. Kirja on koottu teos hänen Helsingissä vuosina 1925-1926 pitämiensä esitelmien pikakirjoitusten pohjalta ja se julkaistiin vasta hänen kuolemansa jälkeen.

Henkinen kehitys on yksilöllinen asia, jokaisen ihmisen yksityisasia; se on hänen oma suhteensa Jumalaansa. Toiset ihmiset eivät voi olla minään sisäisenä tekijänä hänen henkisessä elämässään ja kehityksessään, joka itseasiassa on hänen suhteensa kehittymistä Jumalaan. Sen tähden on luonnollista, että ihmisen mieleen hyvinkin herkästi tulee kysymys: eivätkö oikeastaan kaikki tämän elämän suhteet, varsinkin sellainen kuin avioliitto, ole omiansa estämään ja ehkäisemään ihmisen henkistä elämää. Kun käännämme katseemme oman kristikuntamme historiaan, huomaamme, että tuo käsitys avioliitosta henkisen elämän esteensä on hyvin vanha.

Avioliitto ja lapsen kasvatus – Pekka Ervast

Avioliitto ja lapsen kasvatus kirjan esittely takakannessa

Kirja on ihmisen henkisen kehityksen kannalta avioliittoa ja lapsen kasvatusta sekä niiden päämääriä hahmottava esitelmä sarja. Kasvatusta käsittelevä osa poikkeaa niin sanotuista kasvatusoppaista, sillä Ervastin kähtökohtana on ihminen jälleensyntyvänä henkisenä olentona.

Tätä taustaa vasten hän piirtää ääriviivat kasvatukselle, joka pyrkii tukemaan ihmisessä olevaa hyvää ja kasvattamaan tulevista sukupolvista fyysisen maailman kansalaisia, jotka henkisen olemuksensa muistaen pyrkivät elämässään yhä lähemmäs Jumalaa.

Täältä pääset lukemaan Pekka Ervastista teosofien sivuilla ja täältä Ruusuristin sivuilla. Avioliitto ja lapsen kasvatus löytyy verkosta myös äänikirjana.

Tämä teos ja muuta Pekka Ervastin tuotantoa löytyy runsaasti Rajatiedon erikoiskirjaston kokoelmista Helsingistä. Lue kirjaston toiminnasta lisää täältä!

Muista myös tilata Youtube-kanavamme niin näet kirjaesittelyt videoiden muodossa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0