Kirjaston kokoelmat

Osoite: Luutnantinpolku 7 LT3, 00410 Helsinki
Avoinna ke-pe 12-18, la 12-14
Puhelin: 
044 – 9792544
Sähköpostiosoite: rajatiedon.erikoiskirjasto(at)gmail.com

21 hours ago

Saimme lahjoituksena uuden upean teoksen! Rask, Anne-Mari: Lady Green, vihreillä vainioilla – runoja horisontin tuolta See more

2 weeks ago

Kirjastotädin suosikkiaiheesta poimittu kirja:

Berg, Anna: Jälleensyntymä ja kuolema – elämä elämien välillä See more

« 1 of 4 »

Rajatiedon erikoiskirjaston kokoelmat

Rajatiedon Yhteistyö ry:n ylläpitämän kirjaston erikoisaloihin kuuluvat vaihtoehtoinen henkisyys, elämäntaitouususkonnot, länsimainen esoteria, paranormaali, ufologia, salaliittoteoriat, täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot sekä muut rajatieteet ja näiden tutkimus. Kokoamme lahjoituksina ja hankintoina näitä aihekokonaisuuksia käsittelevää kirjallisuutta, jotka ovat kauttamme yleisön käytettävissä.

Valikoimamme sisältää niin vanhaa kuin uudempaankin kirjallisuutta. Saatavilla on jo yli 3000 lainattavaa nidettä. Kokoelmiamme täydentää monipuolinen käsikirjasto, joka sisältää runsaasti aihetta käsitteleviä lehtiä, vanhaa kirjallisuutta sekä audioaineistoa. Kokoelma myös laajentuu systemaattisesti, yli sadan nimikkeen vuositahtia. Syvällisempään aihepiirin tarkasteluun löytyy myös laaja sähköisen rajatiedon aineiston kokoelma, jota voi tutkia asiakaspäätteiltä ja osa aineistosta on tulossa saataville myös jäsensivuille. Lukunautintoja täydentävät myös Rajatiedon Yhteistyön julkaisemat Ääretön-lehdet.

Valikoimien luokittelu

Kirjat on aakkostettu hyllyissä tekijän nimen mukaan; suomenkieliset ja erikseen vieraskieliset kirjat, jotka ovat pääsääntöisesti englanniksi. Koska niteitä on verrattain maltillinen määrä ja aiheluokkia suhteellisen paljon, kirjoja ei ole toistaiseksi luokiteltu hyllyihin aiheen mukaan. DVD-levyt, videot ja äänitallenteet on järjestelty erilliseen säilytystilaan ja lehdet on järjestetty hyllyihin ilmestymisjärjestyksessä.

Kirjallisuusluettelossa teokset on luokiteltu teosten käsittelemien teemojen mukaan, yli sataan aihehakemistoon. Aihehakemistot eivät noudata Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmää vaan kirjakauppa ja antikvariaatti Aatman kehittämää luokittelua. Tätä luokittelua on lisäksi täsmennetty aineistotyyppiä, kieltä, aineistolajia, tekstikokoa, aiheryhmää ja alaluokkaa kuvaavilla luokituksilla. joista löytyvät kuvaukset omalla sivullaan.

Päivitetty kirjallisuusluettelo on saatavilla toistaiseksi Excel-tiedostona, tiedot päivitetään lähiaikoina verkkoon. Kirjallisuusluettelon lisäksi aihehakemistot löytyvät (joiltain osin hieman vanhentuneina versioina) kansien kuva-albumeina myös kirjaston Facebook-sivuilta, jonka kautta voi seurata myös tiloissa tapahtuvaa toimintaa. Sivuihin voi tutustua ilman Facebook-tunnusta.

Hakuohje

Sivuillamme ei ole vielä omaa hakua. Voit tutustua hyllyistämme löytyvään kirjallisuuteen verkon kautta lataamalla kirjallisuusluettelon omalle päätteellesi, avaamalla tiedoston taulukkolaskentaohjelmalla. Jos sinulla ei ole koneellasi taulukkolaskentaohjelmaa, voit tarkastella tiedostoa myös Google drivessa. Tiedostosta voi tehdä hakuja näppäinyhdistelmällä CTRL+F tai valitsemalla sovelluksen valikosta “etsi“.

Suosittelemme hakusanana käyttämään sanan alkuosaa (esim. “paran” hakeaksesi kirjallisuutta, jossa on sanat paranormaali tai parantaminen). Tällöin hakusanan eri taivutusmuodot tulevat haulla esille ja mahdolliset kirjoitusvirheet hakemistossa tai itse haussa eivät aiheuttaisi sitä, että jotain kirjaa ei hakusanalla löytyisi. Osittaisenkin hakusanan tulisi olla riittävän täsmällinen, jotta haku tuottaisi oikeanlaisia osumia (esim. hakemalla “parano” löydät kirjallisuutta, jossa on sana paranormaali, mutta ei sanaa parantaminen). Jos käytät useampia hakusanoja, niiden tulee olla samassa järjestyksessä kuin haetussa teoksessa (esim. “Sappinen, Jorma-Veikko” ei löydy hakemalla “Jorma Sappinen“).

Voit hakea kirjallisuutta tekijän/tekijöiden, toimittajien, kääntäjän, teoksen nimen, painovuoden, kustantajan, julkaisumaan, ISBN/ISSN-tunnuksen, teossarjan, teoksen alkuperäiskielisen nimen, aineistotyypin, kielen, aineistolajin, sivumäärän, tekstikoon, aiheryhmän tai asiasanojen mukaan.

Mikäli etsit jotain tiettyä teosta, suosittelemme käyttämään tekijän/tekijöiden nimeä tai teoksen nimeä (alkuosaa) hakusanana. Jos haet kirjallisuutta määrätystä aiheesta, suosittelemme tarkistamaan erilliseltä sivultaan löytyykö kyseiselle aiheelle oma aiheluokka. Voit myös kokeilla erilaisia hakuja asiasanojen (“tägien“) perusteella. Huomaathan etteivät sanojen kaikki taivutusmuodot ole asiasanoja, joten onnistuneessa tiedonhaussa korostuu oikeiden hakusanojen käyttö. Esimerkiksi yrtti ei ole asiasana, vaan oikea hakusana on yrtit. Hyödyllistä tietoa löydät toimivan hakusanan löytämiseen saat yleisestä suomalaisesta asiasanastosta, musiikin asiasanastosta ja mahdollisesti myös kaunokirjallisuuden asiasanastosta. Kannattaa huomioida, että kirjallisuusluettelo on yksityiskohtaisempien tietueiden osalta vielä osittain keskeneräinen.

Palveluhinnasto

Lainaus: Maksuton
Laina-aika: 1 kuukausi
Lehtien laina-aika: 2 viikkoa
DVD-levyjen laina-aika: 2 vkoa
Uusimismahdollisuus: 2 krt
Maksimimäärä lainoja: 5 kpl
Kirjaston asiakasmaksu: 5€
Asiakkuus jäsenille: Maksuton
Varausmaksu: Vapaaehtoinen
Myöhästymismaksu: 1€/kpl/kk
Kaukolainat: 5€ postimaksu
Tulosteet/kopiot: 0,5€/sivu
Tee-/kahvimaksu: 0,8€
Vapaaehtoinen WC-maksu: 0,5€
Muovikassit: 1-5€ / kpl
Poistokirjat: 0,5€-20€ / kpl

Hinnat  sisältävät ALV:n 24%. Pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin.

Tilojen vieressä olevalla parkkipaikalla on asiakkaille varattu vieraspaikkoja. Malminkartanonaukion laidalla pyritään pitämään opastelinettä.

Helsingistä P-junalla Myyrmäen suuntaan. Tikkurilasta I-junalla lentoaseman kautta. 
→Poistu Malminkartanon asemalla, josta on noin 350 metrin matka Malminkartanonaukion suuntaan.
Busseilla 37 ja 39 Helsingistä 
→Poistu Malminkartanon kohdalla bussista 37 ja Puustellintien pysäkillä bussista 39 
Bussilla 39 Myyrmäestä 
→Jää pois Puustellintien pysäkillä

Kysy kirjastonhoitajalta – kirjastoalan yhteinen palvelu, josta saat vastauksen sähköpostiisi. Tutustu myös Helsingin kaupunginkirjaston Kysy.fi palveluun.

Lainaa, tutki ja käytä kirjallisuutta verkossa.
eKirjasto – kaikkien kirjastojen e-aineistot.
Monihaku – valtakunnallinen kirjastojen yhteinen haku
Makupalat.fi – päivittyvät kokoelmat, myös rajatieto.
Finna – kirjastojen, arkistojen ja museoiden aineistoja.

Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot – Tutki ennen vuotta 1930 ilmestyneitä lehtiaineistoja. Jos yli miljoona sivua sanomalehtiä! Hakemistossa luokiteltuna esim. ajatustenluku, mytologia, taikausko, taikuus ja ennustaminen sekä spiritismi.

Muita rajatietoa koskevia kirjastoja Suomessa

Åbo Akademin säätiön alaisuudessa toimiva Donner-instituutin Steinerkirjasto – 1957 perustettu Pohjoismaiden suurin uskontotieteellisen kirjallisuuden erikoiskirjasto, joka sisältää myös harvinaista rajatiedon kirjallisuutta, tarkoituksenaan tukea erityisesti mystiikkaa ja esoterismia koskevaa tutkimusta.

Teosofisen Seuran kirjasto – Helsingissä sijaitseva alan vanhin erikoiskirjasto Suomessa, joka avautui 1890. Toiminnasta haarautunut myös ruusuristiläinen kirjasto Helsingin Punavuoressa.

Ultra-lehden kokoelma – pääosin Kuhmoisten kylämällä sijaitseva maamme suurin rajatiedon käsikirjasto. Ultran kirjasto muodostuu noin kymmenestä eri kokoelmasta sisältäen runsaasti myös erilaisia äänitteitä, elokuvien ja tv-ohjelmien tallenteita jne. tehtävänään aineiston arkistointi tuleville polville. 

Elonpyörän lainakirjastoBlavatsky-looshin ylläpitämässä kirjastossa on n. 6000 kirjaa; buddhalaisuutta, teosofiaa, filosofiaa, parapsykologiaa, astrologiaa, luontaisterveyttä ja uskontoja. Lainasto on eräs alan uranuurtajista Suomessa.