Rajatiedon Yhteistyö ry

Yhteystiedot

Osoite: Luutnantinpolku 7 LT3, 00410 Helsinki
Avoinna ke-pe 12-18, la 12-14
Puhelin: 
044 – 9792544
Sähköpostiosoite

 rajatiedon.erikoiskirjasto

(at)gmail.com

 

 

 

[instagram-feed]

Rajatiedon Yhteistyö ry:n ylläpitämän kirjaston erikoisaloihin kuuluvat mm. vaihtoehtoinen henkisyys, elämäntaito, uususkonnot, länsimainen esoteria, paranormaali, ufologia, salaliittoteoriat, täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot sekä muut rajatieteet ja näiden tutkimus.

Kokoamme lahjoituksina, vaihdoilla, hankintoina ja vapaakappaleita vastaanottamalla näitä aihekokonaisuuksia käsittelevää kirjallisuutta. Kokoelmat ovat kauttamme yleisön käytettävissä, aineistoja voivat siis lainata myös muut kuin jäsenet. Kirjaston kokoelmia kehitettäessä pyritään ottamaan huomioon kaikkien käyttäjäryhmien tarpeet ja ehdotukset. Kokoelmista on myös vuosien mittaan poistunut jonkin verran niteitä. 

Valikoimamme sisältää niin vanhaa kuin uudempaankin kirjallisuutta. Saatavilla on jo yli 3000 lainattavaa nidettä. Kokoelmiamme täydentää monipuolinen käsikirjasto, joka sisältää runsaasti aihetta käsitteleviä kiinnostavia lehtiä, arvokirjallisuutta sekä audioaineistoa. Kokoelma myös laajentuu systemaattisesti, yli sadan niteen vuositahtia. Esimerkiksi vuonna 2020 kirjaston täyttäessä 25 vuotta, kirjalahjoituksia kertyi useita satoja. Syvällisempään aihepiirin tarkasteluun löytyy myös laaja sähköisen rajatiedon aineiston kokoelma, jota voi tutkia asiakaspäätteiltä ja osa aineistosta on tulossa saataville myös jäsensivuille. Lukunautintoja täydentävät myös Rajatiedon Yhteistyön julkaisemat Ääretön-lehdet.

Valikoimien luokittelu

Kirjat on aakkostettu hyllyissä tekijän nimen mukaan; suomenkieliset ja erikseen vieraskieliset kirjat. Vieraskieliset niteet ovat pääsääntöisesti englanniksi, mutta myös ruotsinkielisiä ja muunkielisiä teoksia löytyy kokoelmistamme. Koska niteitä on verrattain maltillinen määrä ja aiheluokkia suhteellisen paljon, kirjoja ei ole toistaiseksi luokiteltu tarkemmin hyllyihin aiheen mukaan. DVD-levyt, videot ja äänitallenteet on järjestelty erilliseen säilytystilaan ja lehdet on järjestetty hyllyihin ilmestymisjärjestyksessä.

Kirjallisuusluettelossa teokset on luokiteltu teosten käsittelemien teemojen mukaan, yli sataan aihehakemistoon. Aihehakemistot eivät noudata Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmää vaan kirjakauppa ja antikvariaatti Aatman kehittämää luokittelua. Tätä luokittelua on lisäksi täsmennetty aineistotyyppiä, kieltä, aineistolajia, tekstikokoa, aiheryhmää ja alaluokkaa kuvaavilla luokituksilla. joista löytyvät kuvaukset omalla sivullaan.

Päivitetty kirjallisuusluettelo on saatavilla toistaiseksi Excel-tiedostona, tiedot päivitetään myöhemmin selaimella tarkasteltavaan muotoon. Kirjallisuusluettelon lisäksi aihehakemistot löytyvät (joiltain osin hieman vanhentuneina versioina) kansien kuva-albumeina myös kirjaston Facebook-sivuilta, jonka kautta voi seurata myös tiloissa tapahtuvaa toimintaa. Sivuihin voi tutustua ilman Facebook-tunnusta.

Hakuohje

Sivuillamme ei ole vielä omaa hakua. Voit tutustua hyllyistämme löytyvään kirjallisuuteen verkon kautta lataamalla kirjallisuusluettelon omalle päätteellesi, avaamalla tiedoston taulukkolaskentaohjelmalla. Jos sinulla ei ole koneellasi taulukkolaskentaohjelmaa, voit tarkastella tiedostoa myös Google drivessa. Tiedostosta voi tehdä hakuja näppäinyhdistelmällä CTRL+F tai valitsemalla sovelluksen valikosta “etsi”.

Suosittelemme hakusanana käyttämään sanan alkuosaa (esim. “paran” hakeaksesi kirjallisuutta, jossa on sanat paranormaali tai parantaminen). Tällöin hakusanan eri taivutusmuodot tulevat haulla esille ja mahdolliset kirjoitusvirheet hakemistossa tai itse haussa eivät aiheuttaisi sitä, että jotain kirjaa ei hakusanalla löytyisi. Osittaisenkin hakusanan tulisi olla riittävän täsmällinen, jotta haku tuottaisi oikeanlaisia osumia (esim. hakemalla “parano” löydät kirjallisuutta, jossa on sana paranormaali, mutta ei sanaa parantaminen). Jos käytät useampia hakusanoja, niiden tulee olla samassa järjestyksessä kuin haetussa teoksessa (esim. “Sappinen, Jorma-Veikko” ei löydy hakemalla “Jorma Sappinen”).

Voit hakea kirjallisuutta tekijän/tekijöiden, toimittajien, kääntäjän, teoksen nimen, painovuoden, kustantajan, julkaisumaan, ISBN/ISSN-tunnuksen, teossarjan, teoksen alkuperäiskielisen nimen, aineistotyypin, kielen, aineistolajin, sivumäärän, tekstikoon, aiheryhmän tai asiasanojen mukaan.

Tieto kirjastossamme käytössä olevista aiheluokista, aineistotyypeistä ja aineistolajeista löytyy täältä. Tietoja asiasanoista löytyy rajatiedon asiasanaluettelosta.

Tarkempia vinkkejä aineiston hakemiseen:

  • Mikäli etsit jotain tiettyä teosta, suosittelemme käyttämään tekijän/tekijöiden nimeä tai teoksen nimeä (alkuosaa) hakusanana.
  • Jos haet kirjallisuutta määrätystä aihepiiristä, suosittelemme tarkistamaan erilliseltä sivultaan löytyykö kyseiselle aiheelle oma aiheluokka.
  • Halutessasi tietoa määrätystä asiasta, voit kokeilla erilaisia hakuja asiasanojen (“tägien”) perusteella, jotka löytyvät PDF-tiedostona julkaistusta asiasanaluettelosta.
  • Hakusanoissa on tärkeää löytää oikea taivutusmuoto. Esimerkiksi yrtti ei ole asiasana, vaan oikea hakusana on yrtit.
  • Lisää hyödyllisiä hakusanoja voit löytää Fintosta (käytämme ensisijaisina lähteinä yleisen suomalaisen ontologian , YSO-paikkojen sekä KOKO-ontologian sisältämiä asiasanoja ja tekijätietojen osalta KANTOa). 

Tarkempia hakuohjeita löydät esimerkiksi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tiedonhaun perusteet -oppaasta. Kannattaa huomioida, että kirjallisuusluettelo on monilta osin vielä keskeneräinen.

Kirjaston aineistoluettelo – lataa ja tutustu

Kirjastosta löytyvät lehdet – lukusalissa luettavaksi tai lainattavaksi

Asiasanaluettelo tiedon hakemiseen suomalaisista erikoiskirjastoista ja yleisistä kirjastoista

Lainaus: Maksuton
Laina-aika: 30 päivää
Lehtien laina-aika: 14 päivää
DVD-levyjen laina-aika: 14 pv
Uusimismahdollisuus: 2 krt
Maksimimäärä lainoja: 5 kpl
Kirjaston asiakasmaksu: 5€
Asiakkuus jäsenille: Maksuton
Varausmaksu: Vapaaehtoinen
Myöhästymismaksu 0,2€/kpl/pv
Kaukolainat: 5€ postimaksu
Tulosteet/kopiot: 0,5€/sivu
Tee-/kahvimaksu: 0,8€
Vapaaehtoinen WC-maksu: 0,5€
Muovikassit: 1-5€ / kpl
Poistokirjat: 0,5€-20€

Yhdistyksen julkaisut: 5€-12€
Hinnat  sisältävät ALV:n 24%, elintarvikkeissa 14% ja aikakausjulkaisuissa 10%. Pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin.

Tuntivuokra: 20€/tunti
Tuntivuokra jäsenhintaan: 10€/tunti
Tuntihinta arkisin 9-17: -10%/tunti
Tuntihinta la 12-14: 24€/tunti
Jäsenille la 12-14: 12€/tunti
Tuntihinta väh. 5 tuntia: 18€/tunti*
Jäsenille väh. 5 tuntia: 9€/tunti*
Tuntihinta väh. 10 tuntia 16€/tunti*
Jäsenille väh. 10 tuntia: 8€/tunti*
Tuntihinta väh. 15 tuntia: 15€/tunti*
Jäsenille väh. 15 tuntia: 7,5€/tunti*
Tuntihinta väh. 20 tuntia: 14€/tunti*
Jäsenille väh. 20 tuntia: 7€/tunti*
*La 12-14 (ja heinäkuuta lukuun ottamatta ke-pe 17-18) välisenä aikana alennettuihin hintoihin lisätään 2€/tunti jäsenille, 4€/tunti muille.
Hinnat sisältävät ALV:n 24%. Pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin.

Laina-ajat

Kirjat: 30 päivää
Lehdet: 14 päivää
DVD-levyt: 14 päivää
Uusiminen (max): 2 krt
Lainoja (max):
5 kpl
Lehtien uusimmat numerot ja käsikirjaston kirjat ovat luettavissa tiloissamme. Lainat voi ilman palautusta uusia enintään kaksi kertaa sähköpostitse, puhelimitse tai Facebook-sivujen välityksellä.

Palveluhinnasto

Lainaus: Maksuton
Kirjaston asiakasmaksu: 0€
Asiakasmaksu jäsenille: Maksuton
Varausmaksu: Vapaaehtoinen
Myöhästymismaksu 0,2€/kpl/pv
Kaukolainat: 5€ postimaksu
Tulosteet/kopiot: 0,5€/sivu
Muistitikku: 10€
Tee-/kahvimaksu
: 0,8€
Vapaaehtoinen WC-maksu: 0,5€
Muovikassit: 1€ / kpl
Poistokirjat: 0,5€-20€ / kpl

Hinnat  sisältävät ALV:n 24%, elintarvikkeissa 14%. Pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin.

Ääretön-lehden hinnat

2020-2021 numerot: 12€
2020-2021 numerot jäsenille: 9€
2019 numerot: 10€
2019 numerot jäsenille: 7€
Vanhemmat numerot: 5€
Hinnat sisältävät ALV:n 10%. Hintoihin lisätään postikulut, uusi tilaaja voi kuitenkin saada uusimman numeron tutustumishintaan ilman postikuluja. Tapahtumissa voivat olla voimassa eri hinnat.
Laskutustili: FI4410143000207742

Tilojen vieressä olevalla parkkipaikalla on asiakkaille varattu vieraspaikkoja. Malminkartanonaukion laidalla pyritään pitämään opastelinettä.
Helsingistä P-junalla Myyrmäen suuntaan. Tikkurilasta I-junalla lentoaseman kautta. 
→Poistu Malminkartanon asemalla, josta on noin 350 metrin matka Malminkartanonaukion suuntaan.
Busseilla 37 ja 39 Helsingistä 
→Poistu Malminkartanon kohdalla bussista 37 ja Puustellintien pysäkillä bussista 39 
Bussilla 39 Myyrmäestä 
→Jää pois Puustellintien pysäkillä

Kysy kirjastonhoitajalta – kirjastoalan yhteinen palvelu, josta saat vastauksen sähköpostiisi. Tutustu myös Helsingin kaupunginkirjaston Kysy.fi palveluun.

Lainaa, tutki ja käytä kirjallisuutta verkossa.
eKirjasto – kaikkien kirjastojen e-aineistot.
Monihaku – valtakunnallinen kirjastojen yhteinen haku
Makupalat.fi – päivittyvät kokoelmat, myös rajatieto.
Finna – kirjastojen, arkistojen ja museoiden aineistoja.

Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot – Tutki ennen vuotta 1930 ilmestyneitä lehtiaineistoja. Jo yli miljoona sivua sanomalehtiä! Hakemistossa luokiteltuna esim. ajatustenluku, mytologia, taikausko, taikuus ja ennustaminen sekä spiritismi.

Muita rajatietoa koskevia kirjastoja Suomessa

Åbo Akademin säätiön alaisuudessa toimiva Donner-instituutin Steinerkirjasto – 1957 perustettu Pohjoismaiden suurin uskontotieteellisen kirjallisuuden erikoiskirjasto, joka sisältää myös harvinaista rajatiedon kirjallisuutta, tarkoituksenaan tukea erityisesti mystiikkaa ja esoterismia koskevaa tutkimusta.

Teosofisen Seuran kirjasto – Helsingissä sijaitseva alan vanhin erikoiskirjasto Suomessa, jonka siemenet kylvettiin varhain 1890-luvulla ja avattiin vuoden 1897 alussa. Toiminnasta haarautunut myös ruusuristiläinen kirjasto Helsingin Punavuoressa.

Ultra-lehden kokoelma – pääosin Kuhmoisten kylämällä sijaitseva maamme suurin rajatiedon käsikirjasto. Ultran kirjasto muodostuu noin kymmenestä eri kokoelmasta sisältäen runsaasti myös erilaisia äänitteitä, elokuvien ja tv-ohjelmien tallenteita jne. tehtävänään aineiston arkistointi tuleville polville. 

Elonpyörän lainakirjastoBlavatsky-looshin ylläpitämässä kirjastossa on n. 6000 kirjaa; buddhalaisuutta, teosofiaa, filosofiaa, parapsykologiaa, astrologiaa, luontaisterveyttä ja uskontoja. Lainasto on eräs alan uranuurtajista Suomessa.

0