Rajatiedon Yhteistyö ry

Messutoimisto 044 9792544 (ke-pe 12-18, la 12-14)
Messujen tuki 0466 366 335 (ma-ke 12-18)

Yhteyshenkilö: Jarmo Anttila

Teosofiseen liikkeeseen tukeutuva Ruusu-Risti perustettiin Helsingissä marraskuun 14. päivänä 1920. Pekka Ervastin perustaman järjestön nimi on suomennos saksalaisesta nimestä Rosen-Kreutz, joka viittaa historialliseen ruusuristiläisyyteen, erääseen länsimaisen okkultismin muotoon.

Järjestön tarkoitus selviää seuraavasta ohjelmasta:

Ruusu-Risti on totuudenetsijäin järjestö, jonka jäsenet tunnustaen kaikkien ihmisten veljeyden katsomatta rotuun, ihonväriin, kansallisuuteen, uskontunnustukseen, yhteiskunnalliseen asemaan, sukupuoleen tai muihin ulkonaisiin rajoituksiin, osoittavat toisilleen mitä suurinta suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä sekä pitävät totuutta korkeampana kaikkia uskontoja.

Ruusu-Risti on vapaan ajattelun pyhäkkö, jonka jäsenet etsivät totuuden ydintä, salaista jumalviisautta, mikä piilee kaikkien aikojen uskonnoissa, mytologioissa sekä filosofisissa ja tieteellisissä järjestelmissä.

Ruusu-Risti on renkaana ihmisten näkymättömässä veljeskunnassa ja sen jäsenet etsivät ikuiseen elämään vievää tietä, joka kasvattaa ja kehittää ihmisessä veljeyden henkeä.

Ruusu-risti on itsenäinen järjestö, ohjelmansa nojalla se kuuluu H.P. Blavatskyn vuonna 1875 alullepanemaan teosofiseen liikkeeseen.

Kirjallisuusseura tukee Ruusu-Ristin työtä kirjallisella alalla. Yhdistys julkaisee Ruusu-Risti -lehteä.

Osoite: Merimiehenkatu 31, 00150 Helsinki

Ruusu on elämän ja ilon, onnen ja rakkauden vertauskuva, jota vastoin risti kuvaa kuolemaa ja kärsimystä, tuskaa ja taakkaa. Elämänymmärryksemme on yksipuolinen, jos se on paljastaan “maallismielinen”, suruton ja huoleton, jos se vain etsii aistillisia nautintoja ja kammolla ajattelee kuolemaa; mutta se on myös yhtä yksipuolinen, jos se pitää maallista elämää surun ja murheen laaksona, vihaa sen viattomia iloja ja vaanii syntiä sen kauneimmissa tunteissa. Edellisessä tapauksessa se pyytää elämän ruusuja, mutta ei elämän okaita, jälkimmäisessä taas se ei tahdo nähdä muuta kuin kuolon ristiä kaikkialla.

Rosenkreutsilainen maailmankatsomus pyrkii yhdistämään kahta äärimmäisyyttä, liittää yhteen ristin ja ruusun, hakee kultaisen keskitien ilon ja surun rajoilta, nousee ilon ja surun yli siihen rauhaan, joka maailman voittaa. Rosenkreutsilaisyys on hengen renessanssia. Se ei kannata katolisen kirkon munkki-askeesia, mutta ei liioin maailmanihmisten materialismia. Se ei etsi iloa eikä pakene kärsimystä, mutta tervehtii molempia elämän luonnollisina antimina.

Esoteerisesti se tulkitsee ruusuristin vertauskuvaa näin: kun ihminen ottaa ristinsä (sekä ulkonaisen että sisäisen kohtalonsa) kantaakseen — ja kantaakseen nurkumatta, jopa ilomielin, silloin ristissä puhkeaa ruusu, rakkauden ruusu, joka tuo rauhan ja autuuden hänen elämäänsä. Ruusu on silloin muodostunut hänen sydänverestään. Ja veri on Kristuksen verta, joka on vuotanut hänen sydämestään, kun risti miekkana on pistetty siihen.

Pekka Ervast, Ruusu-Risti 1921

Julkaisuja: Ruusu-Risti -lehti, Pekka Ervast: Kuolema ja kuolemanjälkeinen elämä (2021), Beinsa Douno: Suola, Mauri Lehtovirta: The Yoga of Jesus: Teachings of Esoteric Christianity, Erik Gullman: Totuus on korkein hyve - Pekka Ervastin elämäkerta, Pekka Ervast: The Key to The Kalevala, Pekka Ervast: From Death to Rebirth, Dion Fortune: Tohtori Tavernierin salaisuudet, Sylvi Pöyry: Teosofiaa kirjallisuudessa, Pekka Ervast: Kuolema ja kuolemanjälkeinen elämä, Mauri Lehtovirta: Jeesuksen Jooga, Eeva Rissanen, Niilo Rissanen, Sylvi Pöyry: Kalevalatutkimuksia, Daniil Andrejev: Rauhan Ruusu, Kauno Mannonen: Uuden ajan Kalevala-avain, H.S. Olcott: Näin puhui Buddha, Pekka Ervast: Esoteerisia opetuksia, Sylvi Pöyry: Vaskimalja, Esko Mustonen: Eino Leinon henkinen testamentti, Pekka Ervast: Mitä on vapaus?, Pekka Ervast: Viidennen kulttuurin tehtävä, Pekka Ervast: Totuuden Ruumis, Pekka Ervast: Tolstoi aikamme omatunto, Pekka Ervast: Elämää kuoleman jälkeen, Pekka Ervast: Ajatuksen ja käden parantava voima, H.P. Blavatsky: Teosofian avain, Pekka Ervast: Jälleensyntymismuisti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Loading
0

Your Cart