Rajatiedon Yhteistyö ry

Yhteystiedot

Osoite: Luutnantinpolku 7 LT3, 00410 Helsinki
Avoinna ke-pe 12-18, la 12-14
Puhelin: 
044 – 9792544
Sähköpostiosoite: rajatiedon.erikoiskirjasto(at)gmail.com

[instagram-feed]

Lainaaminen Rajatiedon erikoiskirjastosta

Rajatiedon Yhteistyö ry:n ylläpitämä kirjasto palvelee yleisöä aukioloaikoina. Voit tutustua kokoelmiimme etukäteen tai paikan päällä. Aineisto on vapaasti lainattavissa, lukuun ottamatta käsikirjaston aineistoa, jonka lainaaminen on luvanvaraista ja mahdollista pääasiassa tutkijoille tai tutkimustarkoituksiin, lehtiä lukuun ottamatta.

Useimmat palvelumme ovat kirjaston asiakkaille ilmaisia. Kaukolainat ovat kuitenkin maksullisia ja myöhästyneistä palautuksista on vapaaehtoinen myöhästymismaksu, omantunnon mukaan. Varaaminen on maksutonta, mutta lahjoitukset ovat kuitenkin tervetulleita. Voit ladata ja tutkia kirjallisuusluetteloa verkossa.

Kirjaston asiakkuus

Saat kirjaston lainausoikeuden ilmoittamalla osoitteesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi sekä esittämällä ensimmäisellä lainauskerralla kirjaston hyväksymän voimassaolevan henkilötodistuksen, jossa on valokuva ja henkilötunnus. Asiakkaan pyynnöstä ja muutoin tarvittaessa kuvallista henkilötodistusta voidaan kysyä muillakin lainauskerroilla. Kirjaston asiakkuuteen tarvitaan pääsääntöisesti Suomessa oleva osoite.

Alle 15-vuotias voi liittyä kirjaston asiakkaaksi huoltajan suostumuksella. Huoltajan tulee olla paikalla ensimmäisen lainauksen yhteydessä ja esittää voimassa oleva henkilötodistuksensa.

Henkilötodistuksina käyvät EU-maiden henkilötodistukset, passi, suomalainen ajokortti, kuvallinen KELA-kortti, alle 18-vuotiailta myös kuvaton KELA-kortti sekä Suomessa sijaitsevan vastaanottokeskuksen asukaskortti.

Kirjaston asiakkuuden avaaminen maksaa 5€ ja se on voimassa toistaiseksi. Jäsenille asiakkuuden avaaminen on maksutonta. Asiakkaat saavat käyttöönsä oman käyttäjätilin yhdistyksen sivuille. Toistuva aineiston hukkaaminen, vahingoittuminen tai väärinkäytökset voivat johtaa asiakkuuden purkamiseen.

Laina-aika

Suurin osa kirjastoaineistosta on kotiin lainattavissa. Yleensä laina-aika on kuukauden kerrallaan. Lehtiaineistoilla, DVD-levyillä, videoaineistolla ja käsikirjaston niteillä on kuitenkin kahden viikon laina-aika. Tulostamme tarvittaessa lainauksen yhteydessä eräpäiväkuitin.

Sinulla on mahdollisuus pitää lainassa kerrallaan 5 nidettä. Lainaaminen edellyttää voimassa olevaa asiakkuutta.

Lainan uusiminen

Lainan voi uusia halutessa kaksi kertaa, ellei nimikkeelle ole tehty varauksia. Meillä ei ole toistaiseksi käytössä verkkopalvelua, jossa lainat olisi mahdollista uusia.

Lainojen uusimisen ja varauksen voi tehdä joko ottamalla yhteyttä puhelimitse, lähettämällä viestin kirjaston Facebook-sivujen kautta tai vierailemalla paikan päällä kirjastolla.

Jos sinulla on maksamattomia maksuja 10 euroa tai enemmän tai sinulla on yli kuukauden myöhässä olevia palautuksia, käyttösääntöjen mukaisesti mahdollisuus lainan uusimiseen keskeytyy.

Valtakirja

Voit asioida toisen henkilön puolesta (esim. noutaa asiakkaan varauksen), kun esität meille asiakkaan allekirjoittaman valtakirjan. Valtakirja voi olla kertaluonteinen tai toistaiseksi voimassa oleva, ja siihen on yksilöitävä, minkä asian hoitamista varten se on annettu sekä voimassaoloaika jos kyse ei ole yksittäisen asian hoitamisesta. Valtuutuksen voi tietyissä tilanteissa antaa myös suullisesti puhelimen välityksellä.

Palauttaminen

Laina on palautettava eräpäivänä, jos sitä ei voi uusia. Voit saada palautuksesta pyynnöstä kuitin. Jos kirjasto on suljettu, postiluukkumme toimii palautusluukkuna. Palautuksen voi tehdä omalla kustannuksella myös postitse. Jos palautat lainan myöhässä, voit maksaa omantunnon mukaan vapaaehtoisen myöhästymismaksun seuraavan lainauskerran yhteydessä, jonka suuruus on 1€ nidettä kohden kuukaudelta.

Palautumattomat lainat katsotaan hävinneiksi, jos niitä ei ole palautettu 60 vuorokautta eräpäivän jälkeen. Hävinneistä lainoista ja huolimattoman käsittelyn aikaansaamista vahingoista peritään niteen ostohinnan mukainen vahingonkorvaus. Maksamattomat yli 40 euron vahingonkorvaukset voidaan siirtää perintään.

Jos sinulla on maksamattomia maksuja 10 € tai enemmän, tai yli kuukauden myöhässä olevia lainoja, et voi lainata etkä varata aineistoa.

Muistutukset

Asiakas voi pyytää etukäteen muistutusviestiä 2 päivää ennen lainan eräpäivää. Myöhässä olevista lainoista lähetetään muistutus asiakkaan ilmoittamaan puhelinnumeroon tai sähköpostiosoitteeseen. Ennen kuin palauttamattomat lainat kirjataan hävinneiksi, asiakasta on mahdollista tavoitella myös puhelimitse. Myös noutamattomista varauksista pyritään lähettämään muistutus ennen kuin ne vapautuvat takaisin lainattavaksi.

Kaukolainat

Teoksia on mahdollista lainata myös postitse, mutta postimaksu niiden lähettämisestä tulee maksaa ennen aineiston toimittamista (esim. postiennakolla). Postimaksun lisäksi kaukolainoihin lisätään 5 euron kulukorvaus. Jos löydät hakemistostamme tietyn teoksen, jonka haluaisit kaukolainata itsellesi, ole hyvä ja ota yhteyttä asiakaspalveluumme puhelimitse, sähköpostitse tai Facebook-sivujen välityksellä, jotta voimme sopia kaukolainatilauksen toimittamisesta perille.

Palvelut & hinnat

Lainaus: Maksuton
Laina-aika: 30 päivää
Lehtien laina-aika: 14 päivää
DVD-levyjen laina-aika: 14 päivää
Uusimismahdollisuus: 2 krt
Maksimimäärä lainoja: 5 kpl
Kirjaston asiakasmaksu: 5€
Asiakkuus jäsenille: Maksuton
Varausmaksu: Vapaaehtoinen
Myöhästymismaksu 0,2€/kpl/pv
Kaukolainat: 5€ postimaksu
Tulosteet/kopiot: 0,5€/sivu
Muistitikut: 10€
Tee-/kahvimaksu
: 0,8€
Vapaaehtoinen WC-maksu: 0,5€
Muovikassit: 1€ / kpl
Poistokirjat: 0,5€-20€ / kpl
Hinnat  sisältävät ALV:n 24%, elintarvikkeissa 14%. Pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin.

Tilojen vieressä olevalla parkkipaikalla on asiakkaille varattu vieraspaikkoja. Malminkartanonaukion laidalla pyritään pitämään opastelinettä.

Helsingistä P-junalla Myyrmäen suuntaan. Tikkurilasta I-junalla lentoaseman kautta. 
→Poistu Malminkartanon asemalla, josta on noin 350 metrin matka Malminkartanonaukion suuntaan.
Busseilla 37 ja 39 Helsingistä 
→Poistu Malminkartanon kohdalla bussista 37 ja Puustellintien pysäkillä 39 
Bussilla 39 Myyrmäestä 
→Jää pois Puustellintien pysäkillä

Kysy kirjastonhoitajalta – kirjastoalan yhteinen palvelu, josta saat vastauksen sähköpostiisi. Tutustu myös Helsingin kaupunginkirjaston Kysy.fi palveluun.

Lainaa, tutki ja käytä kirjallisuutta verkossa.
eKirjasto – kaikkien kirjastojen e-aineistot.
Monihaku – valtakunnallinen kirjastojen yhteinen haku
Makupalat.fi – päivittyvät kokoelmat, myös rajatieto.
Finna – kirjastojen, arkistojen ja museoiden aineistoja.

Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot – Tutki ennen vuotta 1930 ilmestyneitä lehtiaineistoja. Jo yli miljoona sivua sanomalehtiä! Hakemistossa luokiteltuna esim. ajatustenluku, mytologia, taikausko, taikuus ja ennustaminen sekä spiritismi.

Muita rajatietoa koskevia kirjastoja Suomessa

Åbo Akademin säätiön alaisuudessa toimiva Donner-instituutin Steinerkirjasto – 1957 perustettu Pohjoismaiden suurin uskontotieteellisen kirjallisuuden erikoiskirjasto, joka sisältää myös harvinaista rajatiedon kirjallisuutta, tarkoituksenaan tukea erityisesti mystiikkaa ja esoterismia koskevaa tutkimusta.

Teosofisen Seuran kirjasto – Helsingissä sijaitseva alan vanhin erikoiskirjasto Suomessa, jonka siemenet kylvettiin varhain 1890-luvulla ja avattiin vuoden 1897 alussa. Toiminnasta haarautunut myös ruusuristiläinen kirjasto Helsingin Punavuoressa.

Ultra-lehden kokoelma – pääosin Kuhmoisten kylämällä sijaitseva maamme suurin rajatiedon käsikirjasto. Ultran kirjasto muodostuu noin kymmenestä eri kokoelmasta sisältäen runsaasti myös erilaisia äänitteitä, elokuvien ja tv-ohjelmien tallenteita jne. tehtävänään aineiston arkistointi tuleville polville. 

Elonpyörän lainakirjastoBlavatsky-looshin ylläpitämässä kirjastossa on n. 6000 kirjaa; buddhalaisuutta, teosofiaa, filosofiaa, parapsykologiaa, astrologiaa, luontaisterveyttä ja uskontoja. Lainasto on eräs alan uranuurtajista Suomessa.

0