Rajatiedon erikoiskirjasto

Henkisyyden, esoterian ja paranormaalin erikoiskirjasto

SULJETTU TOISTAISEKSI POIKKEUSTILAN JOHDOSTA
Puhelinpalvelu tavoitettavissa normaalisti

Rajatiedon Yhteistyö ry omistaa henkisyyteen, esoteriaan ja paranormaaliin erikoistuneen kirjaston, joka sijaitsee StudioRajatiedon tiloissa, katutasolla noin 350 metrin päässä Malminkartanon asemalta Helsingissä. Vuonna 1995 Rajatiedon keskuksen yhteydessä avatun Rajatiedon erikoiskirjaston palvelut ovat vapaasti yleisön käytettävissä, virallisina aukioloaikoina sekä yhdistyksen järjestämien tilaisuuksien yhteydessä. Kirjallisuus on näkynyt näiden tilaisuuksien sisällössä kirjaston perustamisesta lähtien, muun muassa kirjakahvilan ja kirjallisuuspiirien muodossa. Kirjastoon liittyvää toimintaa löydät tapahtumakalenterista.

Kirjaston aukioloaikoina on käytössä myös lukusali, jossa voi tutustua kiireettömästi kirjaston kokoelmiin ja lukea esimerkiksi Rajatiedon Yhteistyö ry:n julkaisemia Ääretön-lehtiä. Se toimii jokaisen rajatiedosta kiinnostuneen olohuoneena, paikkana jossa voi viettää aikaa vaikkapa teemaan liittyvien lautapelien merkeissä. Asiakaspääte mahdollistaa ilmaisen pääsyn internetiin ja tarjoaa työvälineen vaikkapa tutkimuksen tekemiseen tai vapaaehtoistyölle Rajatiedon Yhteistyö ry:ssä. Kirjastolla voi ottaa omakustannehintaan kopioita ja tulosteita, skannaaminen on ei maksa mitään. Kirjaston aukioloaikoina palvelee myös yhdistyksen toimisto.

Kirjaston kokoelmat

Rajatiedon erikoiskirjaston kokoelmat ovat vuosien mittaan kasvaneet yli sadan nimikkeen vuositahtia. Valikoima sisältää niin vanhaa kuin uudempaankin rajatietoon liittyvää kirjallisuutta. Nykyisin kokoelmissamme on noin 3000 lainattavaa nidettä. Lisäksi kirjastossa on runsaasti aihetta käsitteleviä lehtiä, vanhaa kirjallisuutta sekä audioaineistoa. Tämän käsikirjaston aineistoa voi lainata erillisellä luvalla tutkimuskäyttöön. Kirjastosta löytyy myös laaja sähköisen rajatiedon aineiston kokoelma, jossa olevia digitoituja julkaisuja ja asiakirjoja voi tarkastella asiakaspäätteiltä. Osa tästä sähköisestä aineistosta on vain tutkijoiden käytettävissä.

Kirjat on aakkostettu hyllyissä tekijän nimen mukaan; suomenkieliset ja erikseen vieraskieliset kirjat, jotka ovat pääsääntöisesti englanniksi. Kirjallisuushakemistossa teokset on luokiteltu teosten käsittelemien teemojen mukaan, yli sataan aihehakemistoon. Päivitetty kirjallisuusluettelo on saatavilla toistaiseksi Excel-tiedostona. Kirjaluettelon lisäksi aihehakemistot löytyvät kansien kuva-albumeina myös kirjaston Facebook-sivuilta, jonka kautta voi seurata myös tiloissa tapahtuvaa toimintaa. Tilojen vuokraamisesta löytyy lisätietoa StudioRajatiedon sivuilta. Sivuihin voi tutustua ilman Facebook-tunnusta.

Laina-aika on kuukauden kerrallaan ja lainan voi uusia halutessaan kaksi kertaa, ellei nimikkeelle ole tehty varauksia. Lainaustilanteen voi toistaiseksi tarkistaa kyseisen teoksen kansikuvan kohdalta Facebookissa, johon päivätään kommenttiosioon tieto sen lainaamisesta ja palautumisesta. Lainojen uusimisen ja varauksen voi tehdä joko ottamalla yhteyttä puhelimitse, lähettämällä viestin kirjaston Facebook-sivujen kautta tai vierailemalla paikan päällä. Teoksia on mahdollista lainata myös postitse, mutta postimaksu tulee maksaa etukäteen.

Toiminta perustuu pääsääntöisesti lahjoituksille, joita otetaan vastaan tapauskohtaisesti harkiten. Isommat kirjaerät pyritään tarkistamaan ennalta kaksoiskappaleiden välttämiseksi. Uudemmat kirjat ovat erityisen toivottuja. Lisätietoa saat sähköpostitse, kirjaston Facebook-sivujen kautta tai puhelimitse (ks. alla).

“Olet varmaan kokenut ainakin joskus elämässäsi, että oikea kirja osuu käteesi juuri oikealla hetkellä. Silloin kun tarvitset kipeästi vastauksen sinua askarruttavaan kysymykseen tai haluat laajentaa ajatusmaailmaasi, on tieto kädenojennuksen päässä. Saatat kokea tämäntapausen ilmiön Rajatiedon keskuksen kirjastossa.” -Lue Kaija Lindströmin kirjoittama juttu vuoden 2005 messulehdestä sivulta 6

Kirjaston asiakkuus

Aukioloajat: Ke-pe 12-18 ja la 12-14 (heinäkuussa vain lauantaisin, arkipyhinä suljettu)
KORONAPANDEMIAN AIHEUTTAMAN POIKKEUSTILAN AIKANA KIRJASTO PALVELEE ETÄNÄ PUHELIMITSE JA POSTITSE (poikkeustapauksissa myös noudot mahdollisia, palautettavat kirjat voi pudottaa postiluukusta)
Käyntiosoite: Luutnantinpolku 7 LT 3, 00410 Helsinki
Yhteyspuhelin: 044 9792544 (palvelee pääsääntöisesti vain kirjaston aukioloaikoina)
Lainausoikeus: Henkilötodistuksella (ensimmäisellä käyttökerralla)
Asiakasmaksu: 5€, kertamaksu asiakkuuden rekisteröimisen yhteydessä. Jäsenille maksuton.
Laina-aika: 1 kuukausi, jonka voi uusia kaksi kertaa
Muistutukset ja muu asiakasviestintä: Facebook-messengerin tai sähköpostin välityksellä ja tarvittaessa puhelimitse
Myöhästymismaksu: Vapaaehtoinen 1€/kk/kirja (kirjan hinta, jos jää kokonaan palauttamatta)
Rajoitukset: Maksimissaan 4 nidettä kerrallaan
Kirjaston hakemisto: Lataa tästä

Rajatiedon erikoiskirjasto – tulo-ohje
Kirjastolle on hyvät yhteydet julkisilla liikennevälineillä. Helsingin keskustasta pääsee junalla Malminkartanoon alle 15 minuutissa.
 
  • P-juna Myyrmäkeen ja Lentoasemalle sekä
  • I-juna Tikkurilasta Lentoasemalle

→ jää pois Malminkartanossa. Juna-asemalta kävely Malminkartanonaukion suuntaan, n. 350 m.

  • Bussit 37 ja 39 Helsingistä
  • sekä 39 Myyrmäestä

→ Jää pois Malminkartanon kohdalla